• DOLAR 32.318
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2298.602
  • ...

HABER MRK - Fırat Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Baylar ve Yrd. Doç. Dr. M. Cihat Tuna, Bosna Hersek enerji sektörünün mevcut durumunu ve yatırım imkânlarını araştıran bir rapor hazırladılar.

 

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Dr. M. Cihat Tuna, “Enerji sektörü bütün Dünya’da büyük gelecek vadeden, en çekici yatırım alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Hazırladığımız raporda, Dünyanın en büyük enerji tüketicilerinin yer aldığı Avrupa’nın ortasında yer alan ve sahip olduğu büyük su kaynakları ile dikkatleri çeken Bosna Hersek’te önemli bir potansiyelin bulunduğu düşünülen hidroelektrik enerji sektörünün durumunu inceledik” dedi.

 

Hidroelektrik enerji potansiyeli

Dr. Tuna, “Bosna Hersek coğrafi yapı itibariyle büyük kısmı dağlık bir bölgedir. Una, Sana, Drina, Sava en önemli akarsularıdır. Bu akarsuların yan kolları ile birlikte 1000 civarında akarsu mevcuttur. Bosna Hersek’te metrekareye düşen yıllık yağış miktarı ortalama 1000 mm ile oldukça yüksek bir seviyededir. Bu durum hidrolik kaynakların beslenmesi ve sürekliliği açısından oldukça olumlu bir göstergedir” dedi.

 

Enerji pazarı hızla büyüyor

 Bosna Hersek enerji talebi artış eğiliminde olup daha da artma potansiyeli taşıdığını belirten Dr. Tuna, “Bir geçiş ekonomisi olarak AB ile entegrasyonun tamamlanması sanayi ve ulaşımın daha sağlıklı bir yapıya kavuşturacak ve ülke enerji talebinde hızlı bir artış olacağı beklenmektedir. Ayrıca enerji sektörünün dış ticaret performansı ülke ekonomisi açısından büyük önem taşımaktadır. Bosna Hersek elektrik enerjisi açısından net ihracatçı konumundadır” dedi.

 

İhracat olanakları

Dr. Tuna, “Güneydoğu Avrupa Ülkelerinin enerji açığının, Bosna Hersek’te gerçekleştirilecek enerji yatırımları için önemli bir pazar olması ve mevcut durumda Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ ve İsviçre ile enerji dış ticaretinin yapılması üretilecek enerjinin bir sıkışıklık olmadan satılmasını kolaylaştıracaktır” dedi. (İLKHA)