• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
İhya Der Konusunda Parlamentoya Çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ - Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformunun Haziran 2011 ayı toplantısı, 29 Haziran 2011 tarihinde platform üyesi Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

 

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada, İhya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği (İhya-Der) üyelerine yönelik 27 Nisan 2009 tarihinde Elazığ ve Malatya`da yapılan operasyonlarla Malatya`da 20, Elazığ`da ise 23 kişinin gözaltına alınarak TCK 314. maddesinden haklarında dava açıldığı hatırlatıldı.

 

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davada Malatya Şubesi üyesi olanlar hakkında beraat, Elazığ İhya-Der üyelerinden 18 kişi hakkında ise toplam 150 yıl hapis cezasının verildiği ifade edildi.

 

Açıklamanın devamında, "Karara mesnet teşkil eden olaylar yetkili makamlardan izin alınarak yapılan Kutlu Doğum, Mekke`nin Fethi, Filistin`le dayanışma gibi etkinliklerdir. Bu etkinlikler tamamen STK faaliyetleri içine girip kesinlikle suç unsuru oluşturmadığı için, tamamen niyet okumaya dayalı keyfi bir yorumla verilen haksız ceza kararının bozulmasına kesin gözüyle bakılırken Yargıtay`ın cezayı onama kararıyla birlikte bir hukuk skandalına da imza atılmış bulunulmaktadır" denildi.

 

Hükümlerini mevcut yasalar çerçevesinde vermek zorunda olan mahkemelerin, keyfi olarak yasaları sanığın aleyhine genişletecek yorumlar yapması, 28 Şubat uygulamalarını hatırlattığı belirtilen açıklamada, "Bu uygulamalar ülkemizdeki tüm STK`ların faaliyetlerini tehdit eden bir hukuksuzluk içermektedir" ifadeleri kullanıldı.

 

Elazığ STK Platformu olarak, bu kararı kınadıkları belirtilen açıklamada, yargının kendini yasama organı yerine koyarak yeni suçlar ihdas etmesinin engellenmesi için yasal düzenlemelerin yapılması hususunda parlamento göreve davet edildi.

M. Salih Keskin - İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir