• DOLAR 32.526
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2492.308
  • ...
Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Tokmak: Fiyat yükselten mülk sahipleri doğru yapmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından konut sektörüne ilişkin destek paketlerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanında 3 yeni paketi devreye koyduklarını, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacağını açıkladı.

"Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" ile de kamu bankaları birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az yüzde 50'si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 konut kredisi verilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut sektörüne yönelik açıklamalarını İLKHA'ya değerlendiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı (ŞUTEM) Selahattin Tokmak, uygulamadan çok az kişinin faydalanabileceğini ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından bazı fırsatçıların emlak fiyatlarını artırdığını belirten Tokmak, konut alacakların iyi bir araştırma yaparak konut alması gerektiğini söyledi.

 

"Cumhurbaşkanı açıklamasını bitirmeden fırsatçılar devreye girdi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamayı değerlendiren Tokmak,  "Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada bizim sektörü ilgilendiren üç madde açıkladı. Bu üç maddenin ikisi doğrudan, biri ise dolaylı olarak bizi ilgilendiriyor. Üzülerek bunu belirtmek istiyorum ki Cumhurbaşkanının açıklaması daha bitmeden fırsatçılar her zamanki gibi devreye girdi. Diğer sektörlerde olduğu gibi bizim sektörde de bunu fırsat bilenler hemen bu durumu fırsata çevirerek fiyatların da oynama yaptı. Önce şunu belirtmek istiyorum ki bu indirilen konut faiz oranları doğrudan herkese ilgilendiren ve herkese hitap eden bir indirim olmadı. Zamanlama olarak da biz bu indirimi şu an istemiyorduk; çünkü şu anda Şanlıurfa'mızda arz ve talep dengesizliği var. Konut sayımız az olduğundan dolayı fırsatçıların devreye gireceğini tahmin ediyorduk. Bu yüzden faiz indirimin olmasını istemiyorduk; çünkü biz satacak portföy bulamıyoruz." diye konuştu.

 

"Herkes bu uygulamadan faydalanamayacak"

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamanın ardından fırsatçıların emlak fiyatlarını artırdığını vurgulayan Tokmak, "Normal şartlarda herkes ister ki işleri çoğalsın; ama biz bu anlamda istemiyorduk. Faiz oranları herkesin alabileceği şekilde bir şekilde açıklanmadı. Bazı özel şartlar var. Herkes bundan faydalanamayacak. İlk kez konut alanlar için faiz oranı 10 yıla kadar 0,99 olarak sabitledi. Dediğim gibi herkes bundan yararlanamayacak; ama insanlarımız bu durumu hemen fırsatta çevirerek direkt bunu bir iş potansiyeli olarak gördüler. Ben bu yapılanı 'vicdansızlık' diye değerlendiriyorum. Diğer sektörlerde de bunu yaptılar. Bunu biz doğru bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

 

"Fiyat yükselten mülk sahipleri doğru bir şey yapmıyor"

Emlak fiyatlarını mülk sahiplerinin artırdığını savunan Tokmak, "İnsanlar emlak fiyatlarının artması ile ilgili emlakçıları suçladılar; ama bu konuda emlakçıların suçu yoktur. Emlakçılar kendi satabileceği ürünü portföyüne koymak ister ve pahalı bir ürünü pazarlamada zorlanır. Fiyatları mülk sahiplerinin artırdığını biliyoruz. Fiyatları yükselten esnaflar ise kayıt dışı çalışan esnaflardır. Odamıza kayıtlı esnaflar kesinlikle böyle bir işin içerisinde olmazlar. Fiyat yükselten mülk sahipleri doğru bir şey yapmıyorlar. Şu an internet denen bir şey var. İnsanlar fiyat araştırması yaparak fiyat analizi yapıyorlar.  Gayrimenkul fiyatlarını yükseltmek kendileri için zarar olur, gayrimenkullerini satamazlar.  Alıcılar, 2-3 esnafa gittikleri zaman almak istedikleri gayrimenkulün gerçek fiyatını öğrenebilirler." ifadelerini kullandı.

 

"Çok insanın bu uygulamadan faydalanacağını düşünmüyorum"

Konut almak isteyen herkesin faiz indiriminden faydalanamayacağını belirten Tokmak, "Faiz indiriminden insanlar kısmen faydalanabiliyor. Gayrimenkul alan herkesin altını olmayabilir. Alıcı, aracını ve gayrimenkulünü satarak üzerine bir şeyler koyarak kredi çekiyor. Uygulamada 2 milyona kadar bir konut alınabileceği söyleniyor. 3 milyon lira değerinde bir konut almak isteyen alıcılar, bu uygulamadan kesinlikle faydalanamayacak. Ayrıca gayrimenkul almak isteyenlerin bankada dövizi olması gerekiyor.  Bankadaki Döviz bozdurmak ya da Merkez Bankası'ndaki altını bozdurmak şartıyla kredi veriliyor ve faiz indiriminden faydalanılıyor. Şartları uymadığından dolayı herkesi ilgilendiren bir uygulama değil. Çok insanın da bu uygulamadan faydalanacağını düşünmüyorum. " dedi.

"Cumhurbaşkanı faiz indirimini açıkladı emlak fiyatları 200 bin ile 300 bin lira arasında arttı"

Emlak fiyatlarının ani yükselmesi ile ilgili kendilerini şikâyetler geldiğini vurgulayan Tokmak, "Fiyatların yükselmesi ile ilgili bize gelen şikâyetler var. Devlet nezdinde de şikâyetler bize ulaşıyor. Maliye Müdürü ile yaptığımız toplantıda verilerle bize gösterdiler.  Cumhurbaşkanı açıklama yapar yapmaz internet sitelerinde hemen güncellemeler geldi. Bir emlak fiyatının üzerine 200 bin ile 300 bin lira atanları gördük. Tabii ki bu durum piyasaya olumsuz bir şekilde yansıdı. Bunlar alıcı bulamayacaktır. Bunların araştırılması için Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı şu an da sahaya inmiş durumdadır. Bu gibi işlemleri yapanlarla ilgili cezayı işlem yapılacaktır." şeklinde konuştu.

"Gayrimenkul sahipleri, kira fiyatlarını yüzde 100 ile yüzde 200 arasında artırmak istedi"

Kira artışı ile ilgili yaşanan spekülasyonlara değinen Tokmak, "Enflasyonun artması ile birlikte gayrimenkul kira artış oralarında bir aksaklık yaşandı. Gayrimenkul sahipleri, kira fiyatlarını yüzde 100 ile yüzde 200 arasında artırmak istedi. Bu konuda insanlar, emlakçıları günah keçisi olarak değerlendiriyor. Enflasyon oranı yüksek; ama aylık veriler var.  Borçlar Kanununa göre her ay açıklanıyor. Yıllık TEFE TÜFE ortalaması temel alınıyor. Mayıs ayında bu oran yüzde 34,5 olarak açıklandı. Bu oranın üzerinde bir artış kesinlikle yapılamaz, hukuksuzdur. Gayrimenkul sahipleri emlakçıları çok sıkıştırıyorlar.  Kiraların yüzde 100 ile yüzde 200 artırılmasından bahsediyorlar. Bu yasal değildir. Borçlar Kanuna göre bunun oranı belidir.  Her ay bu oran açıklanıyor." diye konuştu.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir