• DOLAR 32.627
  • EURO 34.865
  • ALTIN 2493.864
  • ...

BİNGÖL- Tavz Kültür Sanat ve Kalkınma (Tavz-Der) yönetim kurulu başkanı Veysel Çeliker tarafından yapılan açıklamada, Bingöl Merkez`de 4 , Genç ilçesinde 2 , Solhan`da 1, Karlıova ilçesinde 5, Yedisu ilçesinde 8, Kiğı ilçesinde 3, Adaklı ilçesinde de 1 adet olmak üzere toplam 24 adet Hidro Elektrik Santralinin yapılmasının planlandığı bunlardan 8 tanesinin yapımına başlandığı anımsatılarak "Hidro Elektrik Santralleri ilk aşamada en temiz ve en ucuz enerji kaynağı olarak nitelendirilmiş olsa da barajlar yapıldıktan yıllar sonra çevresindeki doğal hayata, tarıma, tarihe, insan sağlığına verdiği zararlar görülmeye başlanmış ve bu barajlar ciddi bir tehlike olarak değerlendirilmeye başlanmıştır." denildi.

 

Barajların yapıldığı bölgelerde doğanın tahrip olduğu, balıkların yaşamlarını yitirdiği ve ciddi bir çevre dezenformasyonun olduğu gözlemlendiğinin belirtildiği açıklamda, "Geçen yıl özellikle Karadeniz`de yaşanan sel ve doğa felaketlerinin sorumlusu olarak görülen HES barajlarının bir yatırım olarak görülmesi doğru değildir" dedi.

 

Enerji Açığı Kapanmayacak
HES barajlarının doğanın katliamı ile eşdeğer olduğunu ifade eden Çeliker, "Bu Katliamın Bingöl halkı tarafından görülerek önüne geçilmesi sağlanmalıdır. HES barajlarının ülkedeki enerji açığının kapatılmasına yönelik ciddi bir adım olduğu söylense de bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar ve yazılan bilimsel makaleler HES projelerinin 2020`li yıllarda ülkenin ihtiyaç duyacağı enerjinin çok cüzi bir kısmını karşılayabileceği belirtilmektedir." İfadelerini kullandı.

 

Bir HES`in Ortalama Bedeli 60 milyon TL (60 trilyon)
Yaptığı araştırmalarda, bir Hes barajının maliyetinin 60 milyon TL (eski para birimi ile 60 trilyon) olduğunu ifade eden Çeliker, "Bingöl`de ise 24 adet Hes barajının yapılması hedeflenmektedir. Buda yaklaşık olarak 1 Milyar 440 Milyon Türk lirasına denk gelmektedir. Bu kadar devasa bir bütçe ile çok farklı enerji kaynaklarının üretilmesi mümkün olmakla beraber bunun yanında ilin sosyal ve toplumsal gelişmişliğine katkı sunabilecek birçok yatırıma da kaynak teşkil edebilirdi. Korkunç bir maliyet ve korkunç bir doğa tahribatının önüne geçilmesi ve bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ciddi bir rantın döndüğü HES projelerinin ülkede ve şehrimizde ortaya çıkaracağı tahribatların telafisi için projelerin üretileceği günleri görmek istemiyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Çeliker, "Tavz-Der olarak bu konuda halkımızın bilinçlenmesi için yerel düzeyde çalışmalar yapacağız. HES barajlarının ortaya çıkardığı tahribatların delillerini, doğa katliamını yerel ve ulusal düzeyde anlatacağız. Biz Tavz-Der olarak doğa katliamına sebep olacak bir yatırım (!) istemiyoruz. Yerel ve ulusal düzeydeki sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunuyoruz. Bingöl hepimizin memleketi ve Bingöl`de hepimizin çocukları yaşıyor. Doğa katliamına ve Rant kavgasına ortak olmayalım" dedi.

Ali Yıldırım-İLKHA