• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı`na ilişkin tüketicilerin merakla beklediği kredi kartından, bankaların sözleşmelerindeki düzenlemelere, ayıplı malların iadesinden, paket tur alan vatandaşın mağdur edilmemesine kadar çok önemli bilgiler verdi. Tasarıya ilişkin detaylar veren Bakan Yazıcı, tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde tüketiciye tanınan hakların genişletildiğine işaret ederek, `Kredi sözleşmesi imzalanmadan önce, tüketici sözleşme şartları ile ilgili bilgilendirilecek. Tüketicilerin, tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı olacak. Kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti gibi herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek` şeklinde konuştu.

YÜZDE 2 CAYMA ÜCRETİ ALINACAK

Bakan Yazıcı `Bankaların aldığı ücretler 31 kalemden 65`e çıktı. Hangilerinin alınmamasını düşünüyorsunuz?` sorusunu da, `Mesela para sayma ücreti. Parayı aldım diye tekrar ücret alıyor, bunun mantığı var mı? Saymak zaten işi. Mesela ipotek fek ücreti. Niye ücret alıyorsun? Fek ediyorsan, zaten alacağını almışsın demektir. Bankalardan gözlemim, piyasalardan çok zeki kişileri bulup, istihdam ediyorlar o yüzden bu sayılar artıyor` diye yanıtladı. Tasarı kapsamında vadesinden önce kapatılan kredilerdeki faiz indiriminin gündemlerinde olup, olmadığına yönelik bir soruyu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, `Erken ödemeyle ilgili düzenleme tasarıda var. Özellikle konut kredisi kullanan kişinin caymasında bankaları koruyoruz.

Adam gidiyor, maketten konut alıyor sonra da cayıyor. İstediği zaman cayabilir ama cayması halinde yapılan masraflar dışında yüzde 2 kadar da ücret ödeyecek.` dedi.

76 MİLYONU İLGİLENDİREN KANUN

Tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyen tedbirleri daha etkin hale getirdilerini kaydeden Bakan Yazıcı, haksız ticari uygulamalara ilişkin Avrupa Birliği yönergesinin ilk defa hukukta yer aldığını belirtti. `Reklam Konseyi`nin kurulmasını öngördüklerine dikkati çeken Yazıcı, `İdari para cezalarının caydırıcı ve orantılı olması yönünde düzenleme getirdik` ifadesini kullandı. Bakan Hayati Yazcı, `Bu şekilde düzenlemeler içeren kanun taslağı 9 kısım 87 maddeden oluşmaktadır. Milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Doğrudan doğruya 76 milyonun tamamını ilgilendiren bir kanun. Umuyorum ki bu kanun tasarısı tahminin haziran ayı gibi bu yasalaşacak.` dedi.

KAPIDAN SATIŞLARA TEDBİR GELİYOR

Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılmaktadır. Satıcı ve sağlayıcı yükümlülüklere aykırı davranırsa tüketici cayma hakkını kullanmak için 14 günlük süreyle bağlı olmayacak.

Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerden 14 gün içinde cayma hakkına sahip olacak.

BANKALARA FAİZİN FAİZİ ÖDENMEYECEK

Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden ücret, komisyon ve masraf alınacağı hususu, Bakanlığın uygun görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecek.

Tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunulması zorunlu olacaktır. Bankalar isterlerse bu kartlara da ilave hizmetleri ücretsiz sunabilecekler.

Sözleşmede öngörülen koşullar, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyecek.

Türk Borçlar Kanunu ve Kredi Kartları Kanununda olduğu gibi bu taslakta da temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verildi.

Tüketicilerin, tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı olacak.

Kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti vb. herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek.

Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak.

YAPI RUHSATI OLMADAN SATIŞ YOK

Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacak.

Mevcut Kanunda 30 ay olan konutun teslim süresi 36 aya çıkarıldı.

Tüketici, 14 gün içinde ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen `Kampanyalı Satış İzin Belgesi` kaldırılmak suretiyle konut satışlarının devlet garantisinde olduğu yönündeki yanlış izlenimlerin önüne geçilecek.

Örtülü gizli reklamın ne olduğu açık bir şekilde tanımlanmış ve örtülü reklam yasaklanıyor.

Tüketiciye mal veya hizmetin niteliği veya menşei hakkında veya satıcı veya sağlayıcının özellikleri hakkında yanlış bilgi verilmesi veya tüketicinin karar vermesi için gerekli olan bazı bilgilerin kendisinden saklanması yasaklanıyor

Tüketicinin ani bir karar vermesini sağlamak ve bilinçli tercih yapması için gerekli fırsat veya zamandan mahrum bırakmak amacıyla aldatıcı olarak bir mal veya hizmetin sadece çok kısıtlı bir süre için sunulacağını veya belirli şartlarda çok kısıtlı bir süre için sunulacağını belirtmek yasaklanıyor
Gerçeğe aykırı olarak satıcı veya sağlayıcı ticareti bırakmak veya işyerini taşımak üzere olduğunu iddia edemeyecek.

Kanunun tüketiciye tanıdığı hakları satıcı veya sağlayıcı tanıyormuş gibi gösteremeyecek.

İşyeri dışında (kapıdan) yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olan cayma süreleri 14 güne çıkarıldı.

Ön ödemeli konut satışları, tüketici kredisi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde tüketicilere 14 günlük; taksitle satış sözleşmelerinde ise Borçlar Kanununa paralel olarak 7 günlük cayma hakkı getirildi.

HAKEM HEYETİNİN KARAR SINIRI 3 BİN TL OLACAK

Hakem heyetlerinin görev ve yetki alanları belirlenerek, tüketici mahkemelerinin iş yükü azaltıldı. Heyetlerin karar alma sınırı bin 191 TL`den ilçelerde 2 bin TL`ye, illerde 3 bin TL`ye çıkarıldı.

Uyuşmazlığın tüketicinin lehine sonuçlanması durumunda tebligat ve bilirkişi ücretleri karşı tarafça karşılanacak.

PAKET TUR ALANLAR MAĞDUR OLMAYACAK

Tüketici, paket tur sözleşmesinin esaslı unsurlarından birisinin değişmesi halinde sözleşmeden dönebilecek.

Devre tatillerde cayma hakkı süresi 10 günden 14 güne çıkarılıyor.

PROMOSYONA KISITLAMA

Süreli yayının birden fazla sayıda satın alınmasını gerektiren promosyon uygulamalarının süresi, günlük süreli yayınlarda 75 günü, haftalık süreli yayınlarda 18 haftayı, uzun süreli yayınlarda 12 ayı geçemeyecek.

ABONELİK ZULMÜ SONA ERECEK

Elektrik, su, telefon, doğalgaz, internet, şifreli yayın gibi her türlü abonelikle tüketici belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini istediği zaman sonlandırabilecek.

Süresi bir yıldan az olan abonelik sözleşmelerinde ise satıcı ve sağlayıcının sözleşmede değişiklik yapması halinde tüketici sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olacak.

Zamanaşımı süresi içerisinde kalmak kaydıyla, ilk 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda malın ayıplı olmadığını satıcı ispat edecek.
Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamayacak.

Mesafeli sipariş edilen ürünler en geç 30 gün içerisinde tüketiciye teslim edilmek zorunda olacak.

Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılıyor. Satıcı ve sağlayıcı tüketiciyi cayma hakkı konusunda bilgilendirmezse tüketici 14 günlük süreyle bağlı olmayacak.
Ceza miktarları güncellendi. Ticari reklam cezalarında reklamın yayınlandığı mecra türüne göre farklı cezalar belirlendi.