• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...
Yemen'den 6 yıl sonra ilk ticari uçak seferi yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ensarullah'ın kontrolündeki Sanaa Uluslararası Havalimanı'nın yetkilileri, 151 yolcuyu taşıyan Yemen Hava Yolları'na ait bir uçağın, Ürdün'ün başkenti Amman'a gitmek için havalandığını söyledi.

Yetkililer, Amman'dan Sana'ya başka bir uçağın inmesinin planlandığını söyledi.

Amman'dan Sanaa Uluslararası Havalimanı'na inen uçak için tazyikli su püskürtülerek "su selamlaması" yapıldı.

Havaalanı yetkilileri, Sana'daki çökmekte olan sağlık sistemi onları tedavi edemediği için yolcuların çoğunun Ürdün'de acil tıbbi tedavi görecek olan hastalar olduğunu belirtti.

Yetkililer, önümüzdeki iki hafta içinde Sana'dan birkaç uçuşun daha planlandığını söyledi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg yaptığı yazılı açıklamada, uçuşun başarılı operasyonunu memnuniyetle karşılayarak, Ürdün'ün desteği için minnettarlığını ifade etti.

Grundberg, "Bütün Yemenlileri bu önemli ve uzun zamandır beklenen adımdan dolayı tebrik etmek istiyorum. Umarım bu, yurtdışında tıbbi tedaviye başvurmak, eğitim ve iş fırsatları aramak ya da sevdikleriyle yeniden bir araya gelmek zorunda olan Yemenlilere bir nebze olsun rahatlık verir." dedi.

9 Ağustos 2016'da Suudi liderliğindeki koalisyon, Yemen'in hava sahasına kısıtlamalar getirerek Sana havaalanının kapanmasına neden oldu. Bu olaydan sonra, uluslararası seyahat için Sana havalimanına yalnızca Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların uçaklarının girmesine izin verildi.

Yemen rejimi ile Ensarullah arasında BM aracılığı ile imzalanan iki aylık ateşkes, 2 Nisan'da yürürlüğe girdi.

Savaşan taraflar büyük ölçüde ateşkese bağlı kaldılar, ancak henüz Taiz şehrinin kuşatmasının kaldırılması konusunda nihai bir anlaşmaya varılamadı.

Ateşkes, on binlerce insanı öldüren ve ülkeyi açlığın eşiğine getiren savaşı sona erdirmek için yıllar sonra önemli bir atılım olarak görülüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir