• DOLAR 32.602
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2499.363
  • ...
Siirt fıstığının fiyatında büyük artış
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kuraklıktan dolayı geçen sene fiyatı 70 liraya satılan fıstık, iç piyasada 90 lira, dış piyasada ise 120 liranın üstünde satılıyordu.

Fıstık fiyatlarının iç piyasada 180, dış piyasada ise 200 liranın üzerine çıkmasının ihracattan kaynaklandığını belirten kuruyemişçi Haci Özalp, Siirt fıstığının piyasada çok az bulunmasından dolayı fiyatının yükseldiğine dikkat çekti.

Fıstığın fiyatı düşüktü ama bu yıl ihracata gittiği için fiyatı arttı 

Geçen yıl fıstık kilo fiyatının 60-70 lira civarında olduğunu ifade eden Özalp, “Salgın nedeniyle fıstık ihracata gitmediği için fiyatı düşüktü. Bu yıl ihracata giden fıstığın fiyatı kat be kat arttı. İç piyasada bir kilogram fıstığın fiyatı 170-180 liraya yükseldi. Tabi fiyat yüksek olunca bizim satışlarımız da düştü. 100 kilo yerine 10 kilo satıyoruz.” dedi.

 

Fıstık ihracata gittiği sürece fiyatı bu şekilde yüksek olur

Piyasada fıstık bulamadıklarından yakınan Özalp, “Şu anda fıstık bulamıyoruz. Köyleri dolaşıyor ilçe ilçe geziyoruz ama fıstık bulamıyoruz. Bazılarının elinde bulunan çok az fıstığın değeri de yükseliyor. Daha önce 60-70 liradan alırken elinde bulunan 300-400 kilogram fıstık için kilo başına 170-180 lira istiyor. Ama Allah’ın izni ile bul yıl fıstık rekoltesi iyi olacak ama daha bir şey belli değil, ancak 9’ncu ayda belli olur. Fıstık ihracata gittiği sürece fiyatı bu şekilde yüksek olur.” ifadelerini kullandı.

Siirt fıstığı Antep fıstığına göre yağ oranı düşük bu nedenle tercih ediliyor

Siirt fıstığının Antep fıstığına göre yağ oranının düşük olduğunu, bu nedenle daha fazla tercih edildiğini dile getiren Özalp, “Siirt fıstığı yenildikçe daha fazla yeme isteği oluşuyor ve herkese de Siirt fıstığını alıp tatmalarını tavsiye ediyorum.  Şu anda fıstık çok pahalı. Daha önce 10’ar kilo alan müşterilerim artık yarım kiloluk kutularda hediye etmek için alıyor. Hatta bazıları 250 grama kadar düşürdü.” (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir