• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Ters lalelerin türünün çoğalması amacıyla proje geliştiriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ters lale bitkisi hakkında bilgiler veren Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İbrahim Selçuk Kuru, Latince literatürde Fritillaria imperialis, halk arasında ise ters lale ya da ağlayan gelin olarak bilinen ve boyu bir metreye kadar uzayabilen bu bitki türünün turuncu, kırmızı ve nadiren de sarı renkli çiçeklere sahip olduğunu belirtti.

Soğanlı bir bitki olan Ters lalelerin, hem süs bitkisi olarak hem de tıpta kullanılıyor olmasından dolayı ekonomik bir değere de sahip olduğunu söyleyen Kuru, göz kamaştırıcı olan bu türün, genellikle bin 200-3 bin metreler arasındaki yüksekliklerde yayıldığı bilgisini paylaştı.

Ülkenin belli yerlerinde üretimi yapılan bu çiçeklerin kültüre alındığını ve başta Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildiğini belirten Kuru, ters lalelerin birçok resmi kurumun bahçesinde yetiştirilmelerinin yanı sıra hususi bahçelerde ve mezarlıklarda da tercih edildiğini dile getirdi.

Batman Üniversitesi olarak doğaya ve çevreye azami derecede hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ülkenin biyolojik zenginliğinin bir göstergesi olan ve güzellikleriyle göz kamaştıran bu nadide çiçek türünün, korunması ve çoğaltılmasını sağlayarak gelecek nesillere de aktarılması amacıyla bir proje geliştireceklerini söyledi.

Ters lalelerin, estetik görünümleri ve açtıkları narin nazenin çiçekleriyle bir doğa harikası olduklarını belirten Rektör Demir, çiçek soğanlarının doğadan bilinçsizce sökülerek toplanması ve bunların büyük çoğunluğunun yurt dışına ihraç edilmesi nedeniyle bu eşsiz türün doğada var olan popülasyonunun her geçen gün azaldığına dikkat çekti.

Ülkenin ve bölgenin doğasına ve biyoçeşitliliğine sahip çıkmayı kendilerine önemli bir görev saydıklarını vurgulayan Prof. Dr. İdris Demir,  proje kapsamında ters laleleri doğadan toplamak yerine çeşitli çoğaltım teknikleri kullanılarak üretiminin yapılmasını sağlayacaklarını belirtti.(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir