• DOLAR 32.603
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2504.771
  • ...

MUŞ –  Şeker pancarı ve mısır yetiştiren çiftçiler bu yıl elde ettikleri ürünlerden memnun kaldıklarını ancak ellerindeki ürünleri tüketemediklerini söylediler. Yetkililere seslenen çiftçiler, ellerindeki ürünlerini tüketmek için devletin kendilerine imkanlar sağlamasını istediler.

 

Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor

Bu yıl havaların güzel olması ve yağışın bol olması nedeniyle özellikle buğday, şeker pancarı ve  mısırın iyi olduğunu belirten çiftçi Mahsum Gergin, ‘’Bu yıl mahsul   iyi fakat çiftçinin sorunları çok. Sorunlarımızın birincisi: Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Özellikle pancarcılılık bitme noktasına geldi.  Eğer işçi ve malzeme çiftçinin kendisine ait olmazsa, çiftçi zarar etmiyorsa her hangi bir kazancı da olmuyor. Fakat işçisi evden olmayan çiftçi zarar ediyor. Çünkü kazandığının fazlasını işçiye vermek zorunda kalıyor. Yakıt , ilaç ve gübre çok pahalı. Kaç yıldan beridir pancarımız aynı fiyata alınıyor. Mazot bir TL iken pancar 110 kuruş idi.  Şimdi mazot 5 milyona yaklaştı  pancar hala 120-130 lira. Eğer böyle devam ederse kaç yıl sonra pancarcılık bitecek. Eğer çiftçi emeğinin karşılığını alamayacaksa pancar ekmeyecek. Biz bu işi alıştığımız için  yapıyoruz bir, ikincisi alternatif ürün olmadığı için mecburen pancar ekiyoruz.’’ dedi.

 

Devletin ürünümüzün hakkını (karşılığını) vermesini istiyoruz

Devletin ürünlerinin hakkını vermediğini  ifade eden  Gergin, ‘’Biz devletin ürünümüzün hakkını vermesini istiyoruz. Bu değeri de mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına kıyaslayarak versin. Yok eğer hal böyle devam ederse özellikle pancarcılık terk edilecek, bitecek’’ dedi.

 

Şu an alternatif ürün olarak Mısır ektiklerini belirten Gergin, Devletin kendilerine  mısırı tüketme imkanı sağlamaması halinde mısırın da ellerinde kalacağını söyleyerek, devlet yetkililerinin, çiftçiye ürünlerini tüketebilecekleri imkanlar sağlamasını istedi. (M. Şirin Çağlayan/İnan Sur – İLKHA)