• DOLAR 32.548
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2427.286
  • ...
Afganistan ve Özbekistan "Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver Demiryolu Projesi"ni görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Özbekistan-Afganistan-Pakistan Üçlü Çalışma Grubu'nun 2 Şubat 2021 tarihinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldiği görüşmede karara bağladığı "Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver Demir Yolu Projesi"nin hayata geçirilmesi için Afganistan ve Özbekistan arasında yeni bir görüşme gerçekleştirildi.

Online gerçekleşen görüşmede, projenin, bölgesel ve bölgelerarası ticaretin artmasına katkı sunmasının yanında, aynı zamanda özellikle Afganistan, Özbekistan ve Pakistan arasındaki tarihî ve kültürel bağların güçlenmesinde önemli rol oynayacağı belirtildi.

Faaliyete geçmesi halinde Afganistan İslam Emirliği için yeni bir istihdam alanı oluşturacak olan "Trans-Afganistan Demiryolu Hattı" ile Pakistan'ın Karaçi, Kasem ve Gwadar limanlarına erişim sağlanacak, böylelikle Orta Asya, Güney Asya ve Avrasya'daki demiryolu ağları birbirine bağlanmış olacak.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kabil ve Taşkent'in, ticaret ve transit geçişlerde önemli bir proje olan "Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver Demiryolu Hattı" konusunda gelişme kaydettiğini aktardı.

Afganistan Demiryolları Kurumu Başkanı Bahturrahman Şerefet ise "Trans-Afganistan Demiryolu" projesinin fizibilite çalışmasının bir ay içinde başlayacağını bildirdi.

Afganistan İslam Emirliğinin iktidara gelmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen proje hakkında değerlendirmede bulunan Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası, Afganistan üzerinden Orta Asya'yı Güney Asya'ya bağlamanın, Afganistan'ın ticari ilişkilerinin büyümesi üzerinde olumlu bir etkisi olacağını belirtti.

Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası yetkilisi Hayreddin Mayel, "Her üç ülkeyi de birbirine bağlayan bir demiryolu olması hasebiyle bu proje; ticaret, ihracat ve ithalatta çok önemli bir rol oynayacak. Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası olarak bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Abdullatif Nazari ise, "Afganistan-Özbekistan-Pakistan demiryolları Afganistan'ı bölgesel bir merkez haline getirebilir ve gerek istihdam oluşturmada gerekse yoksulluğu azaltmada önemli bir rol oynayabilir." diye belirtti.

Afganistan Demiryolu Kurumu tarafından hazırlanan plana göre; Trans-Afganistan Demiryolu Mezar-ı Şerif, Samangan, Pul-e-Khumri, Kabil, Logar ve Celalabad üzerinden Pakistan'a ulaşacak. Projenin ve demiryolu teknik ekiplerinin güvenliğinden İçişleri Bakanlığı sorumlu olacak. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir