• DOLAR 32.515
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2429.467
  • ...
Dünya Basınında Bugün
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 HABER MRK - 7 Temmuz Perşembe dünya basınında yer alan bazı haber özetleri: 

 

İRAN BASINI 
Keyhan Gazetesi: 
İslam inkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei`nin Kuran-ı Kerim Kari ve hafızlarını kabulünde yaptığı konuşmasını ilk sayfadan veriyor. 
 

Gazetede Irak`ta yaşanan seri patlamalarda 35 kişi şehit düşerken 80 kişinin de yaralanması, Bahreyn`de Al-ı Halife rejiminin ulusal barış görüşmesinin başarısız kalması, Suriye`de Anayasa reform komitesinin faaliyete başlaması gibi haberlere dikkat çekiliyor. 
 

Gazete ayrıca Filistin İslami direniş hareketi Hamas liderlerinden Salah Elberdevil`in Özerk teşkilatın Amerika ve Siyonist rejimin istekleri doğrultusunda hareket ettiğine yönelik açıklamalarını konu eden bir yazıyı okuyucularla paylaşıyor. 
 

Risalet Gazetesi: İran İslami Şura meclisi başkanı Ali Laricani`nin Kuveyt meclis başkanı ile görüşmesi, İslami İran ve Hindistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gereğine vurgu yapılması, İslami İran`ın batılı ülkelerin bölge gelişmelerine karşı çifte standart politikalarını eleştirmesi… İslami İran içişleri bakanı Mustafa Muhammed Neccar`ın Türkmen mevkidaşıyla yaptığı konuşmada ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulaması, İslami İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest`in İran`ın nükleer faaliyetlerinin resmen tanınması gerektiğini dile getirmesi... İşgalci Siyonist rejimin Gazze`ye düzenlediği saldırıda 2 Filistinlinin şehit düşmesi, Amerika`nın insansız uçaklarının Pakistan`ın Kuzey batı aşiret bölgelerine düzenlediği saldırıda 6 kişinin hayatını yitirmesi, Yunanistan`da ekonomik krizden dolayı hükümetin kemer sıkma politikasına karşı halkın geniş çaplı protesto gösterilerinin devam etmesi gibi haberlere geniş şekilde yer veriyor. 
 

İNGİLİZ BASINI 
Birleşmiş Milletler`in Mavi Marmara raporu, bu sabahki İngiliz gazetelerinin ele aldığı uluslararası konulardan biri. 
 

Independent: Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmazlık nedeniyle raporun geciktiğini bildiriyor. 
 

Mavi Marmara, İnsani Yardım Vakfı`nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze`ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte 2010 Mayıs`ında yola çıkmıştı.

 

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze`ye yakın uluslararası sularda İsrail ordusunun gemiye asker çıkarması üzerine organizasyon amacına ulaşamadı. 
 

Gazete, İsrail askerleriyle çıkan çatışma sonucunda gemideki dokuz Türkiye vatandaşının öldüğünü hatırlatıyor. Bunun da İsrail`in bölgedeki en yakın müttefikiyle ilişkisini soğuttuğunu belirtiyor. 
 

Gazete kapalı kapılar ardında, İsrailli ve Türk yetkililerin, her iki taraf için de kabul edilebilir bir doküman yaratabilmek için hummalı bir çalışma yürüttüklerini yazıyor. 
 

Gazete, konuya ilişkin Birleşmiş Milletler raporunun yayınlanmasının taraflar arasında bir uzlaşma sağlanana dek erteleneceğinin söylendiğini kaydediyor. Gazeteye göre, bu da iki ülke arasındaki görüş farklılığını gidermede zorluk çekildiğinin bir göstergesi. 
 

Independent ayrıca raporun iki ülke arasındaki gerilimi yeniden tırmandırmasından kaygı duyulduğunu belirtiyor. 
 

Guardian Suriye`de, 30 yıl önce bir katliama sahne olan Hama kentinin yine direnişin kalesi haline geldiğini yazıyor. 
 

1982 yılında, Hafız Esad rejimi, Müslüman Kardeşler hareketinin Hama`daki isyanını bastırmak için binlerce sivili öldürmüştü. Guardian`ın ülkenin dördüncü büyük kenti olan Hama`nın, şu anda da Mart ayında başlayan ve ülkenin büyük bir bölümüne yayılan ayaklanmanın merkezi konumunda olduğunu belirtiyor. 
 

Suriye ordusu, günlerdir yönetimi protesto gösterilerinin yapıldığı Hama çevresindeki kuşatmayı daraltıyor. Kentin etrafında yeni tankların konuşlandırıldığı haber veriliyor. Guardian bir görgü tanığının, kentin dış mahallelerinde 93 tank saydığını söylediğini bildiriyor. 
 

Daily Telegraph ABD yönetiminin yeni bir saldırı yöntemi konusunda uyarıda bulunduğunu bildiriyor. 
 

Bu uyarıya göre, özellikle uçakları hedef alan intihar komandoları, ameliyatla deri altına yerleştirilen patlayıcılar taşıyabilir. Gazete, bu uyarının konuya ilişkin yeni istihbarat üzerine yapıldığını belirtiyor. 
 

Bu istihbarat uyarınca, teröristler yüksek patlayıcı gücü olan kimyasal maddeyi deri altına yerleştirip, bu patlayıcıyı başka bir kimyasal maddeyi yine deri altına enjekte ederek ateşlemeyi planlıyor. 
 

Financial Times, borçlarının değersiz ilan edilmesinin, ekonomisini yeniden toparlama çabası içindeki Portekiz`in rüzgarını kestiğini yazıyor. 
 

Dün kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s Portekiz`in borçlarını `değersiz` statüsüne düşürmüştü. Gazete, Portekiz başbakanının bu açıklamayı, `boşluğuna yumruk yemek` olarak nitelediğini kaydediyor. Moody`s yaptığı açıklamada, Portekiz`in mali piyasalarda yeniden borçlanmaya başlamadan önce, ikinci bir kurtarma programına ihtiyaç duyabileceğini belirtti. 
 

AMERİKAN BASINI 
Washington Post Gazetesi: Amerika`nın bir terör şüphelisini gizlice donanma gemisinde tuttuğunu yazıyor. 
 

`Amerikan ordusu gizlice tutukladığı Somalili terör zanlısını iki aydan fazla süreyle donanma gemisinde tuttu. Sözkonusu terörist zanlısı bu hafta mahkemeye çıkarıldığı New York`a getirildi. Aden Körfezi`nde, Nisan ayında tutuklanan Ahmed Abdülkadir Warsame Obama yönetimi tarafından ABD dışında yakalanıp yargılanmak üzere buraya getirilen ilk terör zanlısı oluyor. Amerikan Kongresi yönetimin Guantanamo`daki tutukluları Amerika`ya getirmesini yasaklamıştı.` 
 

Washington Times Gazetesi 2 yaşındaki kızını öldürme suçuyla yargılanan ve tüm Amerika`nın dikkatlerini toplayan Casey Anthony`nin cinayet suçundan beraat ettiğini yazıyor. 
 

New York Times Gazetesi Meksika`dan Amerika`ya son 30 yıldır yapılan göçlerin yavaşladığını yazıyor. 
 

`Araştırmalar Meksika`daki ekonomik gelişmelerin, eğitim fırsatlarındaki artışın, sınır kasabalarındaki suç oranının ve küçülen ailelerin göç oranının azalmasında etkili olduğunu ortaya koydu. Amerika`daki ekonomik durgunluk ve kaçak göçmenler üzerindeki baskının da bu durumda etkili olduğu belirtiliyor. 2010 yılında Amerika`ya yerleşen kaçak göçmenlerin sayısı 100 binden az. Bu sayı 2000 ve 2004 yılları arasında senede 525 bin civarındaydı` 

Los Angeles Times Gazetesi Amerika`nın Irak`ta yıl sonundan itibaren 10 bin asker bırakmaya istekli olduğunu yazıyor.
 

AVRUPA BASINI 
Danimarka`nın Schengen Bölgesi`nde sınır kontrollerini yeniden başlatması, Hollanda`dan çıkan Srebreniça kararı ve Suriye`deki gelişmeler, Avrupa basınındaki yorumlarda öne çıkan konular. 
 

Fransız Dernieres Nouvelles d`Alsace Gazetesi: bugünkü sayısında Schengen Bölgesi`ne dâhil olan Danimarka`nın, komşu ülkelerden gelen tepkilere rağmen sınır kontrollerine dünden itibaren yeniden başlamasını değerlendiriyor. 
 

İtalya`dan La Repubblica Gazetesi: bugünkü sayısında, Lahey`deki Temyiz Mahkemesi`nin, 1995 yılında Bosna Savaşı sırasında binlerce Müslüman erkeğin öldürüldüğü Srebrenica katliamıyla ilgili verdiği kararı ele alıyor. 
 

Avrupa basınında geniş yer bulan bir başka konu ise Suriye`de Beşar Esad rejimine yönelik süren protestolar ve yönetimin muhaliflere sert müdahalesi. 
 

Fransız Paris Normandie, gelişmeleri şöyle yorumluyor: 
"Beşar Esad babasının ayak izlerini takip ediyor. Peki ama daha ne kadar ileriye gidecek? Suriye`de muhaliflerin bastırılması şimdiye dek 1300 sivilin ölümüne neden oldu. Ancak isyan devam ediyor. Yaşlı ve emekli Esad`la, görevdeki genç Esad`ın rejimini sona erdirmek için belli ki yüzbinlerce protestocu yine barışçıl biçimde geçen cuma Hama kentinde sokağa çıktı.

 

Ölümlere ve tanklarla yapılan tehditlere rağmen. Olaylar üzerindeki kontrolü kaybettiğini ve meşruluğunu yeniden sağlayamayacağını itiraf edemeyen, dik kafalı ve bildiğini okuyan hükümete rağmen. Kuşkusuz üç buçuk aylık baskı ve zulmün ardından Beşar Esad hâlâ başka bir yöne, Libya`nın başkenti Trablus`a bakan uluslararası toplumun harekete geçmemesinden yararlanıyor." 

İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir