• DOLAR 32.367
  • EURO 34.981
  • ALTIN 2325.254
  • ...
Rize-Artvin Havalimanı yarın açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize-Artvin Havalimanı’nda incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, Türkiye’ye ve millete bir eser daha kazandıracakları için gururlu olduklarını söyledi.

Mevcut havalimanlarını da tepeden tırnağa yenilediklerinin altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayımızı, 25 Mart’ta açtığımız yeni Tokat Havalimanı ile 57’ye yükselttik. Rize–Artvin Havalimanımız ile bu sayıyı 58’e yükseltiyoruz. 3 milyon metrekare alanda inşa etiğimiz Rize-Artvin Havalimanımız, Ordu-Giresun Havalimanı ardından Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen 2’inci havalimanımız oldu. Bu eserimiz, Türkiye adına ekonomik bir değer olmanın ötesinde; mühendislik kabiliyetlerimizin dünya çapında olduğunun somut bir örneği. Havalimanımızın tüm imalatlarını başarıyla tamamladık. 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pisti ile bölgenin havayolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak bir yapı inşa etmenin memnuniyetini taşıyoruz. Eşsiz mimarisi ve ileri mühendislik teknolojileriyle hayata geçirdiğimiz havalimanımız, yılda 3 milyon yolcu kapasitesinde, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binaları ile birlikte toplam 47 bin metrekare kapalı alanı bulunan muazzam bir yapıdan bahsediyoruz. Bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binası ile 36 metre yüksekliğinde, çay bardağı formundan esinlenilen kule inşa ettik. Gövdesi aydınlatılan kulemiz bölgenin siluetine ayrı bir canlılık katacak. Teknik ve yapım özellikleri ile dünyada sayılı örnekleri arasındaki yerini alacak Rize-Artvin Havalimanımızın peyzaj çalışmaları için de önemli adımlar attık. Yaklaşık 19 futbol sahası büyüklüğünde, yani 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip havalimanımızın 49 bin metrekaresini, Karadeniz’in coğrafi özelliklerine uyumlu olan bin 453 ağaçla yeşillendirdik. Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa yolculuğunu, bölgedeki tarihi ve etkileri ile birlikte anlatmak üzere Çay Müzesi’ne ve sanatsal objelere Havalimanı’mızda yer verdik. Ayrıca, Havalimanımız 448 araç kapasiteli otoparka da sahip.”

Açılışını yapacakları Rize-Artvin Havalimanının pek çok yönüyle bir havalimanı olmanın ötesinde olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, “Türkiye’nin aydınlık geleceğinin en önemli nişanelerinden biridir. Mühendislik ve tasarım açısından eşsiz bir proje olan Rize-Artvin Havalimanı, Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemiz turizmine, ticaretine, üretimine sağlayacağı katkılarla, milletimize, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek muhteşem bir eserdir. Doğu Karadeniz, Kafkas ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak. Havalimanı’mız bölgemizi; Türkiye’mizin de ötesinde, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelere ve Asya ile Avrupa arasındaki en önemli ticaret merkezlerinden biri yapacak.” dedi.(İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir