• DOLAR 32.546
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2426.362
  • ...
Mahalle sakinlerinden karayoluna tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis Mutki karayolunun yaklaşık 1,3 kilometrelik alanında yapılacak yol genişletme çalışmalarında evlerinin yıkılacak olmasından dolayı mağdur olacaklarını belirten Muştakbaba ve Zeydan mahalle sakinleri, basın açıklaması yaptı.

 

Mahalle sakinleri adına basın açıklamasını okuyan insan hakları Bitlis şube yöneticisi Vahit Fidan, yapılanların insan haklarının ihlali olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Karayolları Van Bölge Müdürlüğü tarafından işgal olarak iddia olunan ve valilik tarafından da onaylanan taşınmazların yapımında taşınmaz sahipleri belediyeden gerekli izinleri almıştır. Binaların gerek yapım aşamasında, gerekse elektrik, su abonelikleri ve vergilendirme aşamasında belediyenin ve karayollarının herhangi bir müdahalesi olmamıştır. Yapılan yapılar idarenin bilgisi ve izni dâhilinde yapılmıştır” dedi.

 

"Kadastro ölçümleri ile valilik ve karayolları ölçümleri arasında ciddi uyuşmazlık var"

Kadastro ölçümleriyle karayollarının ölçümleri arasında ciddi bir uyuşmazlık olduğunu belirten Fidan, “Bina sahiplerinin daha önce yaptırmış olduğu kadastro ölçümleri ile valilik ve karayollarının yaptırmış olduğu ölçümler arasında ciddi uyuşmazlıklar bulunmaktadır. Karayollarının ihale yapmadan önce yapması gereken ölçümleri ihaleden sonra yaparak ihaleyi üstlenen müteahhit ve yandaşlarına menfaat sağlanmaya çalışılmış mahalle sakinlerinin uğrayacakları mağduriyetler dikkate alınmamıştır.

 

"Bina sahipleri yanlış bilgilendirilmiştir"

Kararda işgalci olarak gösterilen kişiler ile bina veya arsa sahipleri aynı kişiler olmayıp bu konuda titiz bir çalışma yürütülmeyip, kulaktan dolma veya ölçüm esnasında ayırt etme gücü bile olmayan çocuklardan alınan bilgilerle taşınmaz sahipleri belirlenmiştir. Yapılan bu mağduriyetler yetmezmiş gibi yapılan soruşturma ve kararın tebligatı posta yerine il idare kurulu memurları ve mahalle muhtarları vasıtasıyla bildirilerek kısa sürede işi bitirmeye çalışılmıştır. Tebligatı getirin yetkililer bina sahiplerine “Tebligatı imzalamasanız dava hakkınızı kaybedersiniz” diyerek bina sahiplerini yanlış bilgilendirerek işi aceleye getirmişlerdir. Bu yolla da birkaç kişiden imza alınmıştır.

 

"Daha önce yapın denilen cami şimdi yıkılıyor"

Daha önce yapılmasında sakınca bulunmadığı belirtilen caminin de bir bölümünün yıkılacağını ifade eden mahalle sakinlerinden Abdulbari Karakuzu ise, “Yapılanlar tamamen hukuksuzluktur. 1986 yılında mahallede yapılacak olan Bağlar Camisinin arsa ölçüm esnasında karayolları yetkililerinin kendi haklarına düşmediğini belirtmelerine rağmen bugün 26 metre karesinin karayoluna düştüğünü ifade ederek bunu yıkacaklarını söylemeleri manidardır. Aynı şekilde belediye haklarına düşen yerlerinde karayollarına ait olduğu söylenmesi yapılan yolsuzlukların apaçık delilidir. Genişletilecek olan bin 300 metre yol için 108 aile mağdur edilecektir. Bu mağduriyetlerimizin giderilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.    (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir