• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
Bölgenin ilk Uyanık Beyin Ameliyatı DEAH'ta yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Türkiye’de ve dünyada gelişmiş merkezlerde uygulanan ‘Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı’ ile Diyarbakır’da bir hastaya canlı canlı beyin ameliyatı yapıldı. Hasta uyutulmadan yapılan bu beyin ameliyatı ile riskli bölgelerdeki tümörler alınmakta ve hastanın felç olma riskini en aza indirmektedir.

 

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi gelişmiş tekniklerle uygulanan “Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı” yöntemini Şırnak’tan gelen bir hastaya uygulayarak bölgede bir ilki gerçekleştirdi. Baş ağrısı ve nöbet şikâyetiyle hastaneye başvuran 28 yaşındaki hasta Fatma Durak’ın beyninin sağ tarafında tespit edilen 5x6 cm çapındaki tümör “Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı” yöntemi ile alındı. Ameliyat sırasında hasta uyanık, el kol ve bacaklarını hareket ettirebilir bir durumda ve sürekli konuşturularak bir saatlik bir ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümü 7 kişilik ameliyat ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatta hastanın bilincinin açık tutulması yoluyla, operasyon esnasında hastanın konuşma hareket gibi fonksiyonları da kontrol edildi.

 

“Hasta komutlara cevap veriyordu”

Uyanık beyin tümörü ameliyatını gerçekleştiren Op . Dr. Ulaş Aktaş, "Genel anestezi yapılmadan hastanın komutlara cevap verebilecek şekilde sadece ağrı hissini ortadan kaldıracak kontrollü anestezi yöntemi ile hasta uyanıkken, beynindeki tümör  başarılı bir operasyonla çıkarıldı. Bu yöntem sayesinde operasyon esnasında hastanın fonksiyonları kontrol edilerek zarar görmeye başladığı anda  önlem alınabilir. Yani ilgili beyin bölgesini kontrol altında tutarak hastanın zarar görmesini önlemiş oluyoruz. Bu yöntemi mevcut hastamızda uygulama nedenimiz sol vücut yarısında felç gelişme olasılığı idi. Hastamız hem ameliyat öncesi hem de ameliyat esnasındaki mükemmel uyumuyla bize çok yardımcı oldu. Şu anda durumu gayet iyi olan hastamızın Patoloji sonuçlarını beklediğimiz için taburcu işlemini gerçekleştiremedik. Ancak hastamız ameliyattan 4 saat sonra günlük aktivitelerini yapabilir düzeye gelmiştir. Ayrıca bu çalışma bir ekip işi olduğu için öncelikle ameliyat ekibine, anestezi ekibine ve hastanemize bu ameliyatı yapacak gerekli teknik malzemeyi kazandıran hastane yönetimine de çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

“Ameliyatta iken doktorumla konuşuyordum”

“Uyanık Beyin Tümörü Ameliyatı” ile sağlığına kavuşan hasta Fatma Durak, “Çok perişandım. Ağrılarımdan dolayı gece uyku gözüme girmiyordu. Çok acılar çekiyordum. Allah'a şükür canlı canlı aynı anda doktorlarımla konuşarak ciddi bir beyin ameliyat oldum. Çok mutluyum, doktoruma ve hastane personellerine çok teşekkür ediyorum. Allah böylesi doktorlarımızı başımızdan eksik etmesin” dedi.

 

Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Güzel Kurtoğlu, bölgenin ilk uyanık beyin tümörü ameliyatını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Kamuda sağlık standartlarımızı yükselterek bölgeye daha iyi hizmetler verebilmek adına çalışmalarımız devam edecektir. Kamu Hastaneleri Birliği olarak böylesi başarılı bir ameliyatın Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilmesinden ötürü gururluyuz. Ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.   (Osman İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir