• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
AB: Gazetecinin öldürülmesi araştırılsın  BM: Bağımsız komisyon kurulsun  HEDEF BELLİ KATİL BELLİ TERÖRİST BELLİ  Neyi saklamaya çalışıyorsunuz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Şakir Direkçi-DOĞRUHABER

Terör rejimi israil, Çarşamba günü sabah saatlerinde, Batı Yaka’daki Cenin Mülteci Kampı'na düzenledikleri baskın sırasında El Cezire televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile’yi katletti.

El-Cezire'nin Filistin Ofisi Müdürü Velid El-Umeri, Ebu Akile’nin kasten hedef alındığını söyledi. Umeri, Ebu Akile'nin tamamen basın kıyafeti giymesine rağmen işgal askerinin onu bilerek ve öldürmek kastıyla hedef aldığına dikkat çekti. Umeri ayrıca, El-Cezire'nin işgal rejimine dava açacağını ve olayın peşini takip edeceğini söyledi. 

Şirin Ebu Akile'nin cesedi üzerinde yapılan otopsinin ilk sonuçları da onun, işgal rejimi askerleri tarafından kasten ve doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

CİNAYETE TEPKİ BÜYÜK

Terör rejiminin gazeteci Ebu Akile’yi kasıtlı bir şekilde katletmesine büyük tepki vardı.

HAMAS, Ebu Akile'nin öldürülmesinin kasten işlenmiş bir cinayet olduğunu ve işgal rejiminin vahşi terör politikasının üstünü örtemeyeceğini dile getirdi. Başta HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve hareketin Yurt Dışı Başkanı Halid Meşal olmak üzere hareketin liderleri El-Cezire'nin Filistin Ofisi Müdürü Velid El-Umeri'yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti ve cinayeti şiddetle kınadıklarını dile getirdiler.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de cinayetle ilgili açıklama yaparak Ebu Akile'nin öldürülmesinin işgal rejiminin, kendisinin ırkçı politikasını dünya kamuoyuna yansıtan basına karşı sürdürdüğü savaşta gerçekleştirdiği cinayetler silsilesinin bir halkasını oluşturduğunu belirtti. 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu'l-Gayt da Ebu Akile'nin öldürülmesinin, işgal rejiminin gözden kaçmaması gereken çirkin bir cinayeti olduğunu dile getirdi. 

Katar Dış İşleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de Şirin Ebu Akile'nin ailesine başsağlığını iletirken işgal rejiminin bu cinayetinin mutlaka sorgulanması gerektiğini vurguladı.

BATI TEK BİR AĞIZDAN: SORUŞTURULSUN!

Gazeteci Ebu Akile’nin terör rejimi tarafından katledilmesinin bilinmesine rağmen Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından yapılan açıklamalarda saldırının “soruşturulması” istendi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, Filistinli deneyimli gazetecinin öldürülmesi kuvvetle kınandı ve acilen soruşturma açılması çağrısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile'nin Batı Yaka'da öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Soruşturma, hızlı ve esaslı şekilde yapılmalı ve sorumlular hesap vermeli." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse, Ebu Akile'nin öldürülmesi haberinin "sarsıcı" olduğunu aktardı. Sasse, "Bu ölümün kapsamlı ve hızlı bir şekilde aydınlatılmasını ve sorumluların hesaba çekilmesini varsayıyoruz ve bekliyoruz." diye konuştu.

İngiltere'nin Tel Aviv Büyükelçisi Neil Wigan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gazetecilerin güvenli ve özgür bir şekilde işlerini yapmalarına izin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, olayla ilgili "hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma açılması" çağrısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ebu Akile'nin öldürülmesi "şoke edici" olarak nitelendirildi. Açıklamada, mümkün olan en kısa zamanda, gazetecinin ölümüne ilişkin koşulların aydınlatılması için şeffaf soruşturma başlatılması çağrısı yapıldı.

BM'DEN “BAĞIMSIZ SORUŞTURMA” ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Ebu Akile'nin işgal askerlerince vurularak öldürülmesi olayının soruşturulmasını talep etti.

Komiserliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Gazeteci Ebu Akile'nin Cenin Mülteci Kampı'nda israil'in askeri faaliyetlerini haberleştirirken öldürülmesinden dehşete düştük." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Komiserliğin olayı araştırmak için sahada olduğu belirtilerek, Ebu Akile cinayetine ilişkin "bağımsız ve şeffaf soruşturma başlatılması" çağrısı yapıldı ve siyonist rejime ithafen "Dokunulmazlık son bulmalıdır." ifadesi kullanıldı.

BASIN DERNEKLERİ SİYONİST REJİMİ HEDEF GÖSTERDİ

Batılı ülkelerin aksine basın dernekleri, açıklamalarında Ebu Akile’nin ölümünden siyonist işgal rejimini sorumlu tutarak uluslararası camiadan, işgalciye hesap sorma çağrısında bulundu.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, Ebu Akile'nin ölümünün "kasıtlı" olduğunu belirtti. Bellanger'in, IFJ'nin Twitter hesabından paylaşılan açıklamasında, basın yelekleri giyen gazetecilerin israilli keskin nişancılar tarafından hedef alındığı aktarılarak, "Rusya'nın Ukraynalı gazetecileri hedef almaması için adalet istiyorsak, İsrail'in Filistinli gazetecileri hedef almasına ve öldürmesine bir son vermesini ve adalet talep etmeliyiz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) de Ebu Akile'nin işgal askerlerince öldürülmesinin, sivilleri korumayı gerektiren BM Güvenlik Konseyi 2222 sayılı kararının açıkça ciddi bir ihlalini teşkil etiğini bildirdi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire tarafından Twitter'dan yapılan açıklamanın devamında, RSF’nin işgal rejimi Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in ülkesinin gazetecinin nasıl öldüğüyle ilgili ortak soruşturmada yer alması önerisinden mutmain olmadığı belirtilerek, en kısa zamanda bağımsız bir uluslararası soruşturmanın başlatılması gerektiği kaydedildi.

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ: ÖLDÜRENLERDEN HESAP SORULMALI

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Barbara Trionfi, Ebu Akile'nin öldürülmesinin "uluslararası kurumların da katılımıyla derhal, eksiksiz ve tarafsız bir şekilde soruşturularak, sorumlularından hesap sorulması gerektiğini" söyledi.

IPI’den yapılan yazılı açıklamada, Akile’nin üzerinde basın yazılı çelik yelek ve kask bulunmasına rağmen işgal ordusunun düzenlediği bir operasyon sırasında öldürülmesinin "kendilerini dehşete düşürdüğü" vurgulandı.

FİLİSTİN: SİYONİSTİN SORUŞTURMASINI KABUL ETMEYECEĞİZ

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, BM Genel Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ebu Akile'nin ölümünden işgal rejimi güçlerini sorumlu tuttu. Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin bu olayın “bizzat suçlusu İsrail'in” yapacağı soruşturmayı kabul etmeyeceklerini söyleyen Mansour, uluslararası bağımsız bir soruşturma talep ettiklerini ifade etti.

ŞİRİN EBU AKİLE'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

El Cezire televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal askerlerinin Çarşamba sabahı Batı Yaka'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, işgal askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, işgal askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak başından ağır yaralanan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Al Jazeera'nın ilk nesil saha muhabirlerinden 51 yaşındaki gazeteci, işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için uzun süredir bölgede çalışmalar yürütüyordu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir