• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Orta öğrenimini hafızlıkla birlikte yürütmek isteyen öğrenciler için başvurular sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi ve Diyanet Başkanlığı ortak çalışmasıyla, bu yıl 4'üncü sınıf öğrencisi olup 2022-2023 eğitim yılında fenni ilimlerin yanı sıra hafızlık eğitimi almak isteyen 5'inci sınıf öğrencileri için bir proje geliştirildi.

 

Hafız Yetiştirme ve Akademik Başarıyı Desteleme Projesi kapsamında Diyarbakır'da da örgün eğitimin yanında hafız yetiştiren 4 okul bulunuyor.

Sınavla öğrenci alan okullara başvuru ve kayıt süreci, eğitim modülleri, okulun fiziki donanımlarıyla beraber verilen hizmetler hakkında bilgi veren Diyarbakır Hafız İmam Hatip Orta Okulu Müdür Başyardımcısı Muhittin Ay, bu tür proje okullarının gelecek nesiller için birer fırsat olduğunu söyledi.

Muhittin Ay

"Hafızlık okullarına başvuru sınavı 29 mayısta olacak"

Merkez Bağlar ilçesinde erkek öğrencilere yönelik hafızlık eğitimi veren Diyarbakır Hafız İmam Hatip Orta Okulunun, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi ve Diyanet Başkanlığı bünyesinde 2 senedir örgün eğitimle birlikte hafızlık projesi yürüttüğünü belirten Ay, "Okulumuza öğrencileri 4'üncü sınıftan itibaren sınavla alıyoruz. Bu sene sınavımız ayın 29'unda yapılacak ve 4'üncü sınıf müfredatına dayalı olacak. Öğrencilerimiz, 2 aylık yaz kursuna tabi tutulacak ve daha sonrasında 5'inci sınıfta hem akademik eğitim hem de hafızlık sürecine başlamış olacaklar. 6'ncı sınıfa geçtiklerinde sadece hafızlık eğitimi alacak olup 7'nci sınıfta DHK kurslarımız, atölye çalışmalarımız, bilimsel etkinliklerimizle eksikliklerini telafi etmiş olacaklar." ifadelerini kullandı.

Bütün 4'üncü sınıf öğrencilerinin başvuru yapabileceğinin altını çizen Ay, "Diyarbakır'da bu alanda 4 okul var. Erkek öğrenciler için okulumuz Diyarbakır Hafız İmam Hatip Orta Okulu, kız öğrenciler için ise Şehit Halit Gülser İmam Hatip Orta Okulu hizmet vermektedir. Tabi ki bu okullarımız proje okulları olduğu gibi her öğrenci de kayıt oluşturamaz. Muhakkak bir sınavdan geçmesi gerekir. Şu anda yoğun bir kayıt süreci yaşıyor, veli ve öğrencilerimizi ziyaret amaçlı okulumuza bekliyoruz. Bütün 4'üncü sınıf öğrencilerimizi www.hafizihomeb.gov.tr adresinden kayıt yapmaya davet ediyoruz." dedi.

"Çocuklarınızı gönül rahatlığıyla kayıt edebileceğiniz bir okuldur"

Geçmiş dönemlerde 28 Şubat süreciyle beraber yara alan konulardan birinin de hafızlık meselesi olduğuna vurgu yapan Ay, çocukların okul-medrese ikileminde kaldığını ve bu ikilemin aşılabilmesi için Din Öğretimi biriminin böyle bir proje ortaya koyduğunu söyledi.

Öğrencilerin başarı durumlarına değinen Ay, "Öğrencilerimiz hem hafızlık hem de akademik eğitimine devam etmektedir. Şu an yapılan deneme sonuçlarında 5'inci sınıflarda Türkiye birinciliği, 6'ncı sınıflarda da Diyarbakır birinciliği bizde mevcuttur. Öğrencilerimiz fenni ilimler dediğimiz matematik, fen, İngilizce ve sosyal bilgileri gibi dersleri alabilmektedir." şeklinde konuştu.

Ay, "Okulumuz 9 derslikli ve ideal sınıf mevcudiyetine sahip olup proje okulu olması dolayısıyla kendi alanında donanımlı, seçilmiş öğretmenlere sahiptir. Ayrıca okulumuzda pansiyon ve yemek hizmeti de vermekteyiz. Yani çocuklarımızı gönül rahatlığıyla kayıt edebileceğimiz bir okuldur. Çocuklarımızın bir kısmına yatılı hizmeti verebilirken 5'inci sınıfa kayıt hakkı kazanan öğrencilerimize bu hizmeti sunamıyoruz. Yaşları itibarıyla bu süreci ailelerinin yanında geçirmeleri tavsiye ediyoruz." diye belirtti.

Sınavda başarılı olan 55 erkek ve 120 kız olmak üzere 175 öğrenci alınacak

Yapılacak sınavın içeriğine ilişkin bilgi paylaşan Ay, "Sınavda sadece 4'üncü sınıfın müfredatından sorumlu olacak şekilde 15 matematik, 15 fen, 15 Türkçe, 10 sosyal ve 10 din kültürü sorusu olup 3 yanlış bir doğruyu eleyecek şeklinde olacaktır. Bu sınavı din eğitimine bağlı Hafız İmam Hatip Orta Okulları tarafından ortak sınav olup 90 dakika sürecektir. Şu anki kayıt 150-200 civarındadır ve bunlardan sınavı geçen ilk 55 kişi yaz Kur'an kursuna katılmaya hak kazanacak. Bu öğrencilerimiz daha iyi bir şekilde Kur'an­-­­­ı Kerim'i öğrenecek inşallah." dedi.

Merkez Kayapınar ilçesinde hafızlık eğitimi veren Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Zekeriya Erdem ise oluşan yoğun rağbetten dolayı öğrencileri okula sınavla kabul ettiklerini belirterek sınav için merkez 4 ilçeden herkesin başvurabileceğini söyledi.

Mehmet Zekeriya Erdem

"Okulumuza şu ana kadar 300'ün üzerinde bir başvuru var"

Devlet ortaokulları müfredatının aynısını okullarında da uyguladıklarını dile getiren Erdem, "Temel 6 ders olan, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi, Türkçe, matematik ile sosyal bilgiler dersini diğer devlet okullarında kaç saat ise burada da aynı saati görmektedirler. Okulumuzda fazladan sadece Siyer, Arapça, temel dini bilgiler ve Kur'an-ı Kerim dersi var. Bunlardan bazı dersler diğer okullarda seçmeli iken okulumuzda ise zorunludur. Bölgemizin muhafazakâr olmasından okulumuz bulunmaz bir kurumdur. Toplamda 120 öğrenci alıyoruz. Keşke imkanlar daha da fazla olsaydı da daha çok öğrenci alabilseydik." ifadelerini kullandı.

Erdem "Diğer okullardaki  öğrenciler nasıl bir beklenti içerisindeyse okulumuz öğrenciler de aynı beklenti içerisindedir. Hatta okulumuz öğrencileri daha avantajlıdır. Çünkü onları avantajlı yetiştirmekle beraber her türlü destek ve katkıyı da sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Kayıt başvurularına yönelik yaptıkları çalışmaları aktaran Erdem,"9 Mayıs Pazartesi günü okullarımızı gezerek duyurularımıza başladık. Şu ana kadar 300'ün üzerinde başvuru var. Tüm gayemiz halka daha fazla ulaşabilmektir. Öğrencilerimiz çok çalışkan ve başarılı oldukları gibi burada manevi gelişim sağlamakla beraber akademik olarak da kendilerini ileri seviyeye taşıyabiliyorlar. Velilerimiz çocuklarını çok rahatlıkla buraya gönderebilirler. Bu tür okullar veliler için çok büyük bir avantajdır." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir