• DOLAR 32.367
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.233
  • ...
HÜDA PAR heyetinden Vartinis katliamında hayatını kaybedenlerin ailelerine ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

28 yıl önce Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde, Öğüt ailesinden 9 kişi bir odaya konularak hunharca yakılarak katledildi.

Katliamın talimatını ise dönemin Hasköy İlçe Jandarma Komutanı olan Yüzbaşı Bülent Karaoğlu verdi.  Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava duruşmasında Karaoğlu hakkında tutuklama kararı verilirken diğer sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

 

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, beraberindeki HÜDA PAR Erbil Temsilcisi Abdussamet Yalçın ve "Tanıkların Diliyle Yakın Tarih Katliamları" adlı eserinde katliama yer veren Araştırmacı-Yazar Mehmet Baran, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarını ziyaret etti.

Heyet, katliamda evde olmadığından dolayı ailenin sağ kurtulan tek ferdi olan Aysel Öğüt'ü Kocatarla (Alikırpun) köyünde ziyaret etti.

Heyeti Aysel Öğüt'ün eşi Abdullah Öğüt karşıladı. Öğüt hem katliam döneminde yaşananlar hem de mahkeme sürecine ilişkin HÜDA PAR heyetine bilgi vererek heyetten destek istedi.

"Bir aile topluca yakılarak hunharca katledildi"

Mehmet Şirin Çağlayan

HÜDA PAR heyeti, fail veya faillerin hak ettiği cezayı almamaları ve adaletin tecelli etmesi adına olayın takipçisi olacaklarını belirterek, aileye tekrardan başsağlığı dileyip, sabır temennisinde bulundular.

Katliama ilişkin açıklamada bulunan Çağlayan, aileye olan desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Çağlayan, "Muş'un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde bir aile, evin içerisinde topluca yakılarak katledilmişti. 1993'te PKK'nin köye baskınıyla asker de köye operasyon gerçekleştirmişti. İddialara göre katliamın gerçekleştiği evin önünde bir çocuğun zafer işareti yapması üzerine asker, zafer işareti yapan çocuğun katledilen Nasır Öğüt'ün ailesine mensup olduğunu ileri sürerek, tüm aile fertlerini bir odaya kapatıp, topluca yakmak suretiyle katletmişti." dedi.

"Katliam basına taşınmasıyla gündeme geldi"

Katliamın basına taşınmasıyla gündeme geldiğini hatırlatan Çağlayan, "2013'te  'sözde çözüm süreci'nin başlamasıyla bölgeye gelen akil insanlar heyeti aileyi ziyaret etmiş, yaşanan katliamla ilgili bilgi almışlardı. Bölgede yaşanan katliamlarla ilgili araştırma yapan Yazar Mehmet Baran ile birlikte aileyi ziyaret edip katliamı basına taşımıştık. Hem akil insanlar heyetinin aileyi ziyaret etmesi hem de olayı basına taşımamızdan sonra mahkeme süreci hızlandırılmış, nihayetinde son mahkemede katliamı gerçekleştirenler suçlu bulunup haklarında tutuklanma kararı alındı." hatırlatmasında bulundu.

"Olayın takipçisi olacağız"

Parti olarak sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bugün Erbil temsilcimiz Abdulsamet Yalçın, Araştırmacı-Yazar Mehmet Baran'ında bulunduğu bir heyetle ailenin yakınlarını ziyaret ettik. Hem aileye tekrardan geçmiş olsun dileklerimizi hem de desteklerimizi ilettik. Mahkeme süreciyle ilgili katliamdan hayatını kaybedenlerin yakını Abdullah Öğüt'ten bilgi aldık. HÜDA PAR olarak aileye desteklerimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Katliamı gerçekleştirenlerin hakkettiği cezaya çarptırılması noktasında devletin gerekli adımları atması gerektiğini düşünüyoruz. Olayın takipçisi olacağız." (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir