• DOLAR 32.496
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2429.44
  • ...
Ortadoğu`daki gelişmelerin Türkiye`ye etkisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bilgi ve Düşünce Derneği’nin “Kur’an Ekseninde Hayat Seminerleri” üst başlığıyla devam eden seminerler dizisinin bu ayki konuğu Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ağırakça oldu.

 

Ağırakça “Ortadoğu’daki Gelişmeler ve Müslümanların Gelecek Tasavvuru” konusunu ele alarak, Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve Türkiye’deki  İslami hareketlere etkisini değerlendirdi.

 

İslami Hareketlerin Hilafetin kaldırılmasından sonra, Hilafetin tekrardan getirilmesi için yapılan toplantılardan sonuç çıkmamasıyla başladığını belirten Ağırakça, Türkiye’de de İslami Hareketin İmam Hatip Liseleri ve Seyyid Kutub’un fikirlerinin öncülüğünde başladığını belirtti. Ağırakça, “Bu hareketlilik sadece Türkiye’de değil diğer Ortadoğu ülkelerinde de  söz konusuydu. Bu ülkeler; Tunus, Libya ve Cezayir’di. İslami hareketlerin oluşmaya başladığı yıllar 1977,1978 ve 1979 yıllarıydı. Türkiye’de Kayseri, Konya ve İstanbul gibi şehirler yürüyüş ve mitinglerle İslami harekette rol oynadı. Türkiye’de 77 – 78’li yıllarda İslami Harekette büyük bir canlanma oldu. 1980 ve 1981 yılları arasında darbe olduğundan İslami hareket durdu ve herkes dağıldı ama 1982’de İslami hareket tekrar canlanmaya başladı.” Ağırakça, Baas’ın zulmü nedeniyle Irak ve Suriye’de İslami hareketlerin büyük sıkıntı çektiğini, bu nedenle buralarda İslami hareket geniş taban bulamadığını belirtti.

 

“Halk bir kıvılcım bekliyordu, bu kıvılcımı tunus’ta buazizi yaktı”

Tunus, Libya ve Mısır gibi ülkelerde halkın yıllarca despot ve baskıcı rejimlerin zumlu altında kaldığını ve artık bir kıvılcım beklediğini belirten Ağırakça, “Kimse halk devrimlerini ABD ve AB’nin müdahalesi olarak lanse etmesin. Halk despot rejimlere karşı bir kıvılcım bekliyordu. Bu kıvılcımı da Tunus’ta Buazizi isimli bir genç üzerine benzin döküp ateşe vererek başlattı. Ama Buazizi bezini sadece kendi üzerine değil, Zeynel Abidin Bin Ali’nin, Libya Lideri Kaddafi’nin, Hüsnü Mübarek’in de üzerine döktü. Buazizi sadece kendini değil diktatörleri de yaktı” dedi.

 

“Batı, neden İslamcıları tercih etsin?”

Devrimlerin Batı ve ABD eliyle olduğu iddialarını eleştiren Ağırakça, “Batı Mübarek yerine neden İslamcı Selefileri ve İhvanı tercih etsin? Tunus’ta Batıcı Zeynelabidin mi, İslamcı Nadha mı batının daha fazla işine yarar? Batı, Libya’da Kaddafi yerine neden Belhac’ı tercih etsin? Devrimler tamamen halkın başkaldırısıyla oldu. Halk bir kıvılcım bekliyordu, bu kıvılcımı da Tunus’ta Buazizi yaktı.” dedi.    (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir