• DOLAR 32.601
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2499.86
  • ...
Ehliyet sınavlarında yeni dönem kuralları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye Tüm Eğitim ve Öğretim Kurumları Federasyonu Başkanı Aydın Bucuka ile Sürücü kursları eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye Tüm Eğitim ve Öğretim Kurumları Federasyonu Başkanı Aydın Bucuka Sürücü kursları eğitimlerindeki kriterler, yönetmelikler, kurumsal işleyiş, sürücü adaylarının dikkat etmesi gereken hususlar ve daha birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

81 ilde dernek ve temsilcilikleri bulunan Federasyon bir dizi faaliyetlerde bulunuyor. Federasyon başkanı Bucuka, Sürücü eğitimleri, bilgi, belge, psikoteknik, SRC, her sınıftan ehliyet ve daha birçok alanda faaliyet yürüten sektörü yakından tanıma ve işleyişi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Türkiye Tüm Eğitim ve Öğretim Kurumları Federasyonu Başkanı Aydın Bucuka yaptığı açıklamada; "81 ilde derneklerimiz bulunmaktadır. Türkiye'de eğitimle ilgili sektörümüzle ilgili faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Faaliyet alanlarımız eğitim sektöründe, sürücü kursları, SRC kursları, psikoteknik merkezleri ile ilgili çalışmalar sürdürmekteyiz. Kendi alanımızda yürüttüğümüz faaliyetler insanları eğitime hazırlayıp ve trafikte birer birey haline getirmektir. Sektörümüzde bazı eksikliklerin olduğunu ve bu eksikliklerin halen giderilmediği, günümüzde trafik kazalarının halen devam ettiği, denetimlerin tam yapılmadığını bu hususta belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

 

SRC Kursu sektörüne herhangi bir desteğin verilmediğini, yeterli bütçeye sahip olmadıkları için Türkiye genelinde desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Bucuka, "2016 itibariyle değişen yönetmenlikte herhangi bir sınıf direk E sınıfı, C sınıfı alma imkânı yoktur. Tabanda B sınıfı olması lazım. B'den sonra artık direksiyon sınavına girerek yükseltmeler yapılabilir. B sınıfı için 18 yaş, kamyon ve tır için yaş sınırı 21 iken otobüsler için yaş sınırı 24 olmak üzere sınıf sınıf ve gruplar halinde ayrılmıştır. Tabiki bu süreçte grupların ayrılması bir yandan avantajlı olmakla beraber diğer yandan vatandaşa külfet olmakta. Bugünün ücretiyle her geçişte maliye ücreti olarak iki bin iki yüz sekiz TL ödemek zorunda kalıyor. Bir vatandaş otobüs, kamyon veya tır ehliyeti almaya çalışsa altı bin veya sekiz bin gibi tutarlar ödemek zorunda kalıyor. Günümüz şartlarında biliyoruz ki bütçeler zorlanmış halde. Bu konuyla ilgili mağduriyetler zaman zaman bizlere gelmektedir. Bunu dile getirmek isteriz." Şeklinde konuştu.

"Psikoteknik testlerini yapılmasını önemsiyoruz"

Psikoteknik uygulamasının önemine değinen Bucuka; "Psikoteknik tabiki önemli bir belgedir. Burada trafikteki sürücülerin algı, tepki, refleks, görme gibi bazı testler yapılmaktadır. Şoförlere bu testlerin yapılmasını biz önemsiyoruz. Çünkü sürücüde renk körlüğü olabilir, ses yetisini yitirmiş olabilir, refleksleri zayıf olabilir. Bunun yanı sıra trafikteki sürücünün algı ve dikkati önemlidir." dedi.

" Denetimlerin yeterince yapıldığını düşünmüyorum"

Ehliyet, SRC ve Psikoteknik belgeleri denetimlerinin yeterli olmadığını vurgulayan Bucuka, "Ticari araç kullanan sürücülerin tamamının psikoteknik belgesi almaları önemlidir. Denetimlerin yeterince yapıldığını düşünmüyorum. Sürücülerin çoğu zaman psikoteknik, SRC belgelerinin olmadığını ve hatta bazı ticari araçları kullananların sürücü belgelerinin olmadığı dahi tespit edilmiştir. Bu konuda denetimlerin olmasını önemsiyoruz çünkü trafik hayattır. Trafikte yapılan bir hatanın telafisi kesinlikle olmayabilir, ağır bedeller ödenebilir, bu hayatta sakat kalınabilir. Maddi ve manevi kayıplar ortaya gelebilir. Bunun için denetimlerin yeterli olduğunu düşünmüyorum." ifadelerine yer verdi.

"Joker adayların önüne geçilebilmesi için e- sınav önemli bir uygulamadır"

E-sınav uygulaması hakkında da konuşan Bucuka, "E- Sınavla ilgili yapılması gereken işlemler önemli çünkü bazen bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi joker adaydır. Bu joker adayların önüne geçilebilmesi için e-sınav salonları kurulmuştur. Bu e-sınav salonlarında yüz tanıma sistemi, üst aramaları, bir saatlik sınavın akabinde sonucun hemen öğrenildiği avantajı var. Bununla ilgili bazı tedbirlerin alınması ve daha da arttırılması hususunda aynı fikirdeyiz. E-sınavla ilgili joker noktasında adayların bazı alternatif yol izlediklerini, konuyla ilgili zaman zaman medyada da karşımıza çıktığı malum. Adayların farklı yollara başvurarak, kamera bluetooth gibi sistemleri kullanarak birbirlerinin yerine veya kişiyi yönlendirerek maalesef bu tür illegal yollara gidiliyor." dedi.

"Okuma düzeyi düşük olanlar için sınav sorularının yumuşatılarak okutulmasını talep ediyoruz"

Aydın Bucuka

E-sınavın herkesçe kavranamadığını belirten Bucuka, okuma düzeyi düşük veya teknolojik noktada zayıf olan kişilere kolaylık olması açısından sınav düzeninde değişiklik olması gerektiğine vurgu yaparak; "Sınavdaki soruların daha yumuşatılarak sınavda okutulmasını talep ediyoruz çünkü bizim bölgemizde hemen hemen herkes rahatlıkla araç kullanabiliyor. Kişi var yirmi yıldır araç kullanıyor ama maalesef okuma yazma düzeyinde sınavı geçemiyor. Sınavlardaki soruların biraz daha yumuşatılarak hazırlanması veya sesli sınav şeklinde sunulabileceği kanaatindeyim ki insanlar farklı yollara veya arayışlara girmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılırsa belki bunun önüne geçilebilir diye düşünüyorum." dedi.

"Sınav parkurları ve alanları için Avrupa sistemine geçiş için henüz erken"

Bucuka, son zamanlarda sınav parkuru ve sına alanlarının zorlaşacağı konusuna da değinerek ülkemizde yeterli alt yapının olmadığını belirterek şunları kaydetti:

Sınavda uygulanan parkurlar; L parkı, paralel, 25 metre ileri geri gitme, dur-kalk parkurları, ani fren olmak üzere elbette ki bunlar olması gerekir. Yeni yönetmelikte bakanlığın yeni çalışmasını biliyoruz. Bu çalışmada gece eğitimleri, gece sürüşleri, şehir merkezlerinde trafiğin yoğun olduğu yerlerde sınavların uygulanma noktalarını olması. Kısaca Avrupa standartlarına uygun bir sistemle sınav parkuru olacak. Bu tür sınavların yapılması için ülkemizde alt yapının henüz hazır olduğunu düşünmüyorum. Bunun hazırlanması için en azından birkaç yıl önceden alt yapı hazırlanması lazım. Akabinde de elbette ki bir sürücünün daha iyi bir eğitim alabilmesi ve sıfır hata yapabilmesi için eğitimlerin daha da arttırılması kanaatindeyim.

"Bayanların ehliyet alması konusunda artış var, şu an onlar daha ağırlıkta"

Bucuka, bayan adaylar noktasında ise; "Hayatımızda bayanların olması daha da renk katıyor. Bayan sadece ehliyet almak için değil, bayan eşimizdir, bacımızdır, annemizdir. Bir erkeğin ne kadar hakkı varsa onunda o kadar hakkı vardır. İmkânlar varsa bu imkânlardan onlar da yararlansınlar. Bayanların ehliyet alması konusunda arış var. Şuanda bayanlar fazla. Ve bu konuda da bizler memnunuz. Elbette ki bayanların kendi ifade etme ve daha özgür hareket etme açısından kendi sıkıntı ve problemlerini çözme, bir yerden bir yere gitmesi için birilerine bağlı olmamaları açısından elbette bayanların ehliyet almasından yanayız. Şu anda bayan sürücü adaylarımız var ve her zaman memnuniyetle karşılıyoruz. Temenni ederiz ki devamlı artsın." dedi.

"Sürücülerden ricamız, sürücü adayları güzergâhlarında azami dikkatli olup hassas davransınlar"

Trafikte sürücülerin, Sürücü adaylarının eğitim güzergâhlarında dikkatli olması çağrısında bulunan Bucuka; "Araçların üstünde bulunan bir sürücü adayı tabelamız var. Bunun yanı sıra güzergâhlar üzerinde 'Dikkat sürücü eğitim alanıdır.' diye yazan tabelalar var. Bu konuda sürücülerimizin o bölgelerde daha dikkatli davranmaları, oradaki adayın sürüş güzergâhı olduğunda dolayı hız limitlerinde dikkat etmeleri, bu adayların sürüş esnasında korna çalmamaları, makas atmamaları ve trafikte sıkıştırmamaları konusunda sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum. Sonuçta şu anki sürücüler, onlar da bu süreçten geçtiler. Herkes bu yolan geçti. Ona göre bu sürücü kardeşlerimizden ricamız budur ki, sürücü adaylarına yönelik biraz daha sakin, sıkıştırmadan, korna çalmadan, agresif harekelerde bulunmadan, empati kurarak o bölgeden geçmelerini rica ediyorum." dedi.

"Ticari araç kullanan sürücülerin mesleki yeterlilik belgesinin olması zorunludur"

SRC belgelerini kimlerin alması gerektiği konusunda Bucuka; "Bütün ticari araç sürücülerin mesleki yeterlilik belgesidir. Mesleki yeterlilik belgesi 'Sadece sürücü belgem var, yeterlidir, gerek yoktur.' gibi bazen karşılaştığımız cümlelerden bir tanesi. Ticari araç kullanan sürücülerimizin mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu vardır. Mesleki yeterlilikte yük taşımacılığı yapanlar SRC 3/4, yolcu taşımacılığı yapıyorsa da SRC ½ belgeleri zorunluluğu vardır. Akabinde psikoteknik belgesinin de olması gerekir. Sürücü belgesinin olması yeterli değildir. Buradaki psikoteknik belgesi de trafikteki, algı, tepki, refleks gibi sürücü yeterliliğiniz var mı yok mu diye eksikliklerin tamamlanması gerekir. Aksı halde zaman zaman uygulanan trafik uygulamalarında para cezalarıyla karşılaşılabilir." dedi.

"Eğitim konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyelim"

Bucuka; "Meslektaşlarıma seslenmek istiyorum; Eğitim konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyelim. Adaylarımızı yetiştirelim, bu adaylar yarın Türkiye'nin tüm yollarında karayollarında seyahat edecekler, seyir halinde olacaklardır. Bu sürücülerin günümüz şartlarına göre eğitimlerini almaları lazım ve bu eğitimle, üst düzeyde, son mevzuatta arz edildiği gibi, o doğrultuda eğitimleri verilip yetiştirilmeleri lazım ki yarın bu insanlar kaza yapıp veya kazaya sebebiyet vermesinler." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir