• DOLAR 32.574
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2425.809
  • ...
Uyuşturucu karteli kasabaları kapattı! Emirlerine uymayanlar öldürüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


 Körfez Klanı'nın "silahlı durdurma" kararnamesi, örgütün Otoniel olarak da bilinen lideri Dairo Antonio Usuga'nın uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığı ABD'ye iade edilmesinin ardından, Perşembe günü broşürlerde ve What'sApp mesajlarında yayınlandı. Uyuşturucu kartelinin kasabalarda 'Evden çıkmayın' emrine uymayanlar, vurulma veya araçlarının yakılması riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarıldı ve uymayanlar acı sonla karşılaştı. İşletmeler kepenk indirdi, okullar kapatıldı, şehirlerarası otobüs seferleri durduruldu ve takımlardan birinin maça gitmeyi reddetmesi üzerine profesyonel futbol maçı oynanamadı.

 Kendisini Kolombiya Gaitanista Öz Savunma Kuvvetleri olarak da adlandıran Körfez Klanı'nın en son lideri olan Otoniel, uzun zamandır ABD Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi'nin en çok arananlar listesinin başlarında geliyordu. Otoniel ilk olarak 2009 yılında Manhattan federal mahkemesinde narkotik suçlar ve ABD hükümeti tarafından terör örgütü olarak tanımlanan aşırı sağcı bir paramiliter gruba yardım ettiği iddiasıyla suçlandı. Brooklyn ve Miami federal mahkemelerindeki daha sonraki iddianameler, onu 2003 ve 2014 yılları arasında ABD'ye en az 73 ton kokain kaçakçılığı yapmakla suçladı.

'ESCOBAR'I DURDURMAK BİLE YETMEMİŞTİ'

Analistler, kartelin birden fazla kasabayı kapatabiliyor olmasının, hükümetin uyuşturucu kaçakçılığı gruplarına karşı uzun süredir devam eden mücadelesindeki eksiklikleri gösterdiğini söyledi. Uluslararası Kriz Grubu'nda kıdemli analist olan Elizabeth Dickinson, "Yüksek profilli hedeflere odaklanmaya yönelmek, tek başına sivillerin güvenliğini garanti etmeye yetmez" dedi. Kolombiyalı düşünce kuruluşu Indepaz'ın başkanı Camilo Gonzalez şunları söyledi: “Uyuşturucu kaçakçılığı Otoniel'in yakalanmasıyla bitmeyecek. Pablo Escobar'ı yakaladıklarında uyuşturucu kaçakçılığının biteceğini söylediler ve bugün, o zamandan daha fazla kaçakçılık var."

 24 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ, FUTBOL TAKIMI KORKUDAN GİDEMEDİ

Kolombiya Savunma Bakanlığı'na göre, dört günlük kapatma boyunca üç sivil ile üç polis memuru öldürüldü ve 180'den fazla araba yakıldı. Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri isyancı grubu arasındaki 2016 barış anlaşmasının ardından oluşturulan bir mahkeme olan Barış için Özel Yargı Yetkisi tarafından ise daha da ürkütücü rakamlar bildirildi. Mahkeme, Körfez Klanı'nın hakim olduğu bölgelerde 24 sivilin öldürüldüğünü, bunun da kuzeydeki Choco, Sucre, Bolivar, Antioquia ve Cordoba eyaletlerine bağlı 138 belediyede insanları evde kalmaya mecbur bıraktığını vurguladı.

Yaklaşık 500 bin nüfuslu bir eyalet başkenti olan Monteria'da ticaret dört gün boyunca durdu ve yerel gaz şirketi evlere tüp teslim etmeyi bıraktı. Yerel Jaguares takımı ile Medellin'den bir kulüp arasında oynanan futbol maçı, deplasman takımı otobüslerine kartel görevlileri tarafından saldırı düzenlenebileceği korkusuyla Monteria'ya gitmeyi reddetmelerinin ardından Pazar günü askıya alındı.-Milliyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir