• DOLAR 32.591
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2418.276
  • ...
Van'da "Geleceğe yönelik beklentiler" sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Özel bir otelde düzenlenen sempozyuma Vali Münir Karaloğlu, Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Nazmi Gür, 17 ülkenin büyükelçisi ve milletvekilleri ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

 

Sempozyumda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson, İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Dominic Hannigan ve AB uyum Komisyonu Parlamento ve Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu birer açılış konuşması yaptı.

 

Projenin AB ile Türkiye ilişkilerini ortaya koyduğunu söyleyen Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, mahkemelerde Türkçe dışında dillerin kullanılmasını ve 3. ile 4. yargı paketlerinin kabul edilmesinin Türkiye için önemli ilerlemeler sağladığını söyledi.

 

Devlet ile PKK arasındaki şiddet sorununun çözüm sürecine de değinen Ripert, “Türkiye’nin başlatmış olduğu çözüm süreci ve geri çekilmenin başlaması ve güneydoğu bölgesindeki eksik yatırımların ele alınmasında AB yardımcı olmaya hazırdır. Bu süreç son bir kuşaktır çok fazla hayata mal olmuş sorunu çözmeye en iyi fırsattır.  Siyasi reformlara bakıldığında Türkiye için çok büyük bir dönüşüm vardır. Temel hakların hamil olması yönünde atılması gereken adımlar vardır. AB olarak temel haklarla ilgili olarak biz izleme mekanizmasına önem veriyoruz” dedi.

 

İrlanda Büyükelçisi Kenneth Thompson ise yaptığı konuşmada çözüm sürecine destek verdiklerini söyleyerek silahların konuşulmadığı bir ortamda siyasetin daha tatmin edici bir durum olduğunu kaydetti.

 

İrlanda Parlamentosu AB işleri komisyonu başkanı Dominic Hannigan, AB ülkelerinde 220 milyon Müslüman’ın olduğunun bilinmesine rağmen, Türkiye’nin bir Hıristiyan Birliği olduğunu söyleyenlerin var olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin AB üyeliğine olan itirazların bir cehaletten kaynaklandığını ifade eden Hannigan, “AB'de 23 resmi dil ve onlarca doğulu din mensubu var. Ama bir araya gelerek farklılıklarımızdan bir birlik oluşturmaya karar verdik. Türkiye'nin AB üyeliğine olan itirazlar bir cehaletten kaynaklanıyor. Sokaklarda gezme imkânım oldu; kendimizi evde hissediyoruz. AB'de olduğu gibi insanlar günlük yaşamlarına devam ediyorlar. Suriye mültecilerine sunulan yardımlar takdire şayandır. Türkiye'nin krize olan müdahalesi birçok ortak değeri paylaştığımız konusunda aktörleri ikna etmiştir” diye konuştu.

 

AB Uyum Komisyonu Parlamento ve Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu bu toplantıyı Van’da yapmalarını nedeninin; Van’a depremden sonra bir hareketlilik kazandırmak olduğunu aktararak, “Türkiye AB'nin temel olarak ortaya koyduğu siyasi ve ekonomik kriterleri sağlamak için elinden geleni yapıyor ve yapmaya devam ediyor. Müzakereler başladıktan bu yana demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü konusunda alınan mesafeler ortada. Eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar devam ediyor. Eksiklerin farkında olan ve giderme konusunda sağlam bir idare ortaya koyan bir idare var. Bazen zaman alabiliyor. Bu çerçeve içerisinde demokrasi, insan hakları konusunda ifade özgürlüğü konusundaki bir takım sıkıntıların kısa zaman içinde aşılacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sempozyum, açış konuşmaların ardından "AB-Türkiye: Geçmişten Geleceğe" konulu oturum ile devam etti. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir