• DOLAR 32.438
  • EURO 34.467
  • ALTIN 2486.84
  • ...
Sorunların kaynağı 'Eğitimsizlik'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Diyarbakır İl Başkanı Eyüphan Kaya eğitim ve insan içerikli, yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada günümüzde mevcut sorunların kaynağının eğitimsizlik olduğu vurgusu ön plana çıktı.

 

"Barışın yolu eğitimden geçer"

Bölge insanına güven vermek için eğitim öğretimde kaliteyi yakalamanın önemli olduğunu dile getiren Kaya, “Çünkü birini önemserseniz ona ilim verirsiniz, balığı sadaka olarak verme yerine, balık tutmayı öğretirsiniz, dolayısıyla ayağı üzerinde durmayı sağlarsınız. Bu şekilde oluşan değer, karşılıklı güven ve tesellinin asıl dayanağıdır” dedi.

 

"Bütün öğrenciler bu memleketin has evlatlarıdır"

Eğitim öğretimde eşitlikçi bir yaklaşımın önemine vurgu yapan Kaya, “İnsanları bir bütün olarak görmek gerekir. Tüm öğrencilerin kaliteli bir eğitim almaya hakkı var, dolayısıyla İmam-Hatip liseleri cevap verecek kadar açılmalı ve diğer liselerin öğrencileri de Kur’an-ı Kerim dersleri alabilmeli, siyerün nebiyi öğrenmeliler. Bu milletin evlatları hem Allah’ın kelamıyla tanışma hakkına sahipler, hem de İslam Peygamberini tanıma fırsatını yakalamaya hakları vardır” ifadelerini kullandı.

 

"Tabela değiştirmekle başarı elde edilemez"

Eğitim öğretimde kalitenin esas olduğunu kaydeden Kaya, “Bir okulun tabelasını değiştirerek oradaki eğitim öğretime katkı yapılamaz. Öğretmenleri, velileri seminerlerden geçirmeli, öğrenciye dönük moral ve motivasyon çalışması yapılmalıdır. İmam-Hatip liseleri öğretmenleri ekstradan kurslara alınmalı ki, daha kaliteli bir eğitim öğretim verilebilsinler. İmam-Hatip olacağım umuduyla bu okula gelenler ileride hayal kırıklığına uğrayabilirler. Ayrıca İmam-Hatip liselerinde İslami değerlerle mücadele eden öğretmenler var mı yok mu ona da dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu.

 

"Eğitim öğretim talim terbiye, öğretmen muallimdi"

Kavramların önemine vurguda bulunan Kaya, “Eğitim öğretimin eskiden adı talim terbiyeydi. Maalesef yeni isim eski adın yerini dolduramadı. Türkçeleştirerek kavramların içini boşalttık.  Muallim kavramı hem eğitim hem öğretimi çağrıştırırken, öğretmen sadece bir şeyler öğreten kimseyi andırıyor. Yabancı kelimelerdir diye inancımızdan dolayı kültürümüzün ana kavramları haline gelen kavramları söküp atarsanız hele hele onların yerine bir de Avrupa dillerinden kavram kopya ederseniz vay halinize, teşekkür yerine mersi kelimesini kullandığımız gibi” dedi.

 

Yatırım ve özgürlüğün insana yönelik yapılması gerektiğini bu bağlamda İçişleri bakanlığının yayınladığı kılık kıyafet genelgesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Kaya, “Bir devlet vatandaşına güvenmeden, hak ve özgürlüklerini yasal ve anayasal düzeyde garanti altına almadan, işler rayına giremez. İçişleri bakanlığının başörtüsüyle ilgili genelgesi kabul edilemez, yeter artık bu halka daha fazla sıkıntı vermeye kimsenin hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

 

Devlet ne yapar, ne yapmalı

Kaya son olarak, “Devlet vatandaşına güven verir,  huzur verir, eğitim verir, sağlığını korur, aç ve açıkta bırakmamak için çaba sarf etmesi gerekirken, vatandaşına sıkıntı veren devlet modeli demode olacağını anlamalı.  Devletin iyi uygulamalarını sahiplendiğimiz gibi yanlışlarının da karşısında olduğumuzu ifade ederiz” dedi. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir