• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...
Diyarbakır`ın Fethi coşku ile kutlandı - Yenilendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR- Peygamberler ve sahabeler şehri olan Diyarbakır`ın fethinin 1374 yılı münasebetiyle; Siyer Araştırmaları Vakfı, Diyarbakır Fetih Platformu ve Peygamber Sevdalıları Platformu’na üye derneklerden Sahabe-Der tarafından Diyarbakır Şehir Stadyumunda düzenlenen ‘Diyarbekir / Amed’in Fetihi’ etkinliği tekbir, salavat, ilahi,ezgi, kaside ve yapılan konuşmalarla kutlandı. Programda konuşmacılar, Diyarbakır’ın fethi ile Anadolu ve Balkanlara İslam’ın kapılarının açıldığına vurgu yaparak, Türklerin’de, Kürtlerin’ kurtuluş adresini İslam olarak gösterdiler.
 
 Onbinlerce kişinin katıldığı  fetih programı saat 20.00’de Dünya Kur’an-ı Kerim okuma birincisi Hamid Şakir Necad tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı.
 
Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından selamlama konuşması yapan Diyarbakır Fetih Platformu Genel Koordinatörü İbrahim Gökdemir, Diyarbakır fethinin küfür karanlığından ve karanlık dehlizlerde kilitlenen kalplerin, İslam’ın nurlu şafağı ile aydınlanacağı gün ve Nebilerden Hz. Zülküfün, Hz İlyas’ın, Nebi Harun’un ile 541 sahabenin zaferinin günü olduğunu söyledi.
 
Amed’in fetih ile geçmişteki zulümden ve karanlıktan kurtulduğunu sözlerine ekleyen Diyarbakır Fetih Platformu Genel Koordinatörü Gökdemir, “Özgürlük ve Hürriyet aşkına susamış halkımız, bu özgürlük ve hürriyeti İslam’ın nurlu ışığına kavuşmakla bulmuştur. Amed şehri Yüzyıllarca zamanın Emperyalist güçleri Sasani ve Bizans zulümleri altında inim inim inlemekteyken, özgürlük ve hürriyet aşığı kutlu sahabe, ordusuyla karanlık bir dönemi sonlandırıp, özgürlüğüne kavuşmuştur.
 
‘Müslüman Kürd halkı, Namus-i Ekber olarak islam dinini gördüler’
Müslüman Kürt halkı; Yüzyıllarca İslam’ın şanlı bayraktarlığını ve önderliğini yapmıştır. Kürt halkı, İslam ile tanıştıktan sonra tarih sahnesindeki etkinlikleri artmış, adeta İslam ile yeniden dirilişin sembolü olmuşlardır. İslam inancı ve bu inanç etrafında sergilenen İslam kardeşliği, Kürtler için birleştirici yeni bir kimlik niteliğini almıştır. Aynı kardeşlik ruhuyla birçok yerde hâkimiyet kurup, yönetim kademelerinde söz sahibi olmuşlardır. Amed’in fethi ile Kürt halkı İnsanlara kul olmaktan kurtulup, Aziz ve Rahim olan sadece Allah (cc) kul olma şerefine eriştiler. Tüm Tağuti güçlerden, putlardan ve heykellerden arınarak Rab’binin boyunduruğu altına girdiler.  Müslüman Kürt halkı; Namusu Ekber olarak İslam dinini gördüler” dedi.
 
27 Mayıs gününün Müslüman Kürt halkı için esaretten hürriyete, cehaletin karanlığından ilmin aydınlığına kavuşma günü olduğunu vurgu yapan Gökdemir, 27 Mayıs 639 tarihini Diyarbekir’in fethi ve Milli kurtuluş günü olmasını istedi.   
 
Konuşma sonrası, sahabeler ve Diyarbakır tarihini konu alan bir sine vizyon gösterimi yapıldı.
 
Sahabenin aşkı en gür seda ile Diyarbakır’da, bu coğrafyada temsil edilmiştir’
Konuşmasına Kürtçe tebrikle başlayan Mehmet Emin Yıldırım, Diyarbakırlıların fetih bayramını kutladı.
 
Şeref olarak İslam’ın Müslümanlara yettiğini belirten Yıldırım, “Diyarbakır çok farklı bir mekân. Ben susayım bu topraklar konuşsun. Onlarca peygamberin, yattığı bir yer burası, yüzlerce sahabenin yattığı bir yer burası, köklerimizden hiç kopmadık biz. Bana bir yerden haber verin ki yürekler buradaki yürekler gibi Peygamberin adı anılınca yürekler depreşsin. Sahabenin aşkı en gür seda ile Diyarbakır’da, bu coğrafyada temsil edilmiştir” dedi.
 
İşgal edilmiş toprakların, Selahaddin’in torunları ile özgür ezana kavuşacağına vurgu yapan Yıldırım Diyarbakır’ın, Diyar-ı Bekir olmadığının Diyar-ı Sahabe ve habiblerin diyarı olduğunu ifade ederek Diyarbakır’ı fetihte kumandanlık eden Halid bin Velid’in hayatından kesitler paylaştı.
 
Yıldırım konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “ İman yolunda Halid olmak, uyumayan ve uyutmayan yiğit olmak demektir. Mute Savaşı’nda Halid olmak, sağına soluna bakmadan sancağı tutmaktır. Yermuk Muharebesi’nde Halid olmak, makama koltuğa ganimete aldırmadan vazife adamı olmaktır. Amed Fethi’nde Halid olmak, sabır ve gayretle çorak topraklara tohum ekmektir.”
 
Siyer Araştırmaları Vakfı Başkanı Yıldırım’ın konuşmasının ardından Peygamber Sevdalıları İlahi Grup’unun okuduğu ilahilerle program coşku ile devam etti. ilahi ve ezgilerin seslendirmesi esnasında stadı dolduran binlerce kişinin halay tutmaları programa ayrı bir renk kattı.
 
Programda Kürtçe konuşma yapan Araştırmacı Yazar Mahmud Kılıç, her milletin ulusal bir günü olduğunu belirterek; Kürt halkının da ulusal gününün Amed’in (Diyarbakır) Fethi olduğuna dikkat çekti.
 
‘Fetih ile bu halk, bu bölge, bu şehir, İslam ile şereflenip yükselmiştir’
Araştırmacı Yazar Kılıç, Diyarbakır’ın fethi ile Diyarbakır, halkı için bir kale hükmüne geçtiğini ifade ederek, “Fetih ile bu halk, bu bölge, bu şehir, İslam ile şereflenip yükselmiştir. 27 Mayıs Kürt halkı için onurlu bir gündür. Çünkü Kürt halkı bugün de esaretten özgürlüğe doğru yola çıkmıştır. 27 Mayıs Kürt halkı için bağımsızlıktır; çünkü bu bölge bu tarihle önünü aydınlatabilmiştir. 1374 Yıldır bu coğrafyada bu bölgede bu şehrin minareleri hiç susturulmamıştır. Tevhid bayrağı Mekke’den Medine’ye, Medine’den Kudüs’e, Kudüs’ten Diyarbakır’a hep yükselmiştir. Bunların dışında hiçbir şehirde bu kadar saadet asrına yakın olmamıştır. Diyarbakır’ın fetih müjdesini Resullullah Hendek’te vermiştir. Diyarbakır’ın fethinden sonra İslam davası Anadoluya yayılmıştır. Diyarbakır bu günden sonra İslam kalesi haline gelmiştir” şeklinde konuşmuştur.
 
‘Diyarbakır müslüman genç kahramanların kalesidir’
Kılıç son olarak şu mesajlara yer verdi:”Diyarbakır Müslüman Kürtlerin kalesidir. Selahaddin’in kalesidir, Said’in kalesidir, Hüseyin’in kalesidir. Ve de Diyarbakır Müslüman genç kahramanların kalesidir.”
 
Diyarbakır’ın Fethi programına HÜDA PAR Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Genel Başkan Yardımcıları ile Diyarbakır parti teşkilatı da katıldı.
 
Fetih programı Molla Kerbela Şanlı’nın okuduğu dua ile son buldu.
(Osman İçli/Ayetullah Turgut/Fikret Kavgalı/Hüseyin Yalçın - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir