• DOLAR 32.588
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2499.39
  • ...
Göçerlerin zorlu yayla yolculuğu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sıcak havaların başladığı bu günlerde binlerce hayvanlarını yaylalara götürmek için yolculuğa başlayan göçerler, uzun süren yolculuktan sonra yerlerine varabiliyor.

Siirt Botan Kanyonu'nun dağ patikalarını kullanarak zorlu bir yolculuğa başlayan göçerler Muş ve Bitlis bölgenin yüksek kesimlerine, yaylalarına göç etmek için yola koyuldu.

Göçerler, hayvanlarını yaylalara götürebilmek için yaklaşık 35 gün yol yürüyecek. Göçerler, Mardin'in Nusaybin ilçesinden Siirt'in Botan kanyonuna kadar 250 kilometreyi bulan yolculuklarında, zaman zaman hayvanlarıyla uygun yerlerde konaklıyor. Göçerler, zorlu yolculuklarında eşekler ile eşyalarını taşırken, kendilerini ve hayvanlarını saldırgan hayvanlardan korumak için köpekleri de eşlik ediyor.

Yayla yolculuklarının Mardin'den başladığını ve Bitlis'te de son bulacağını ifade eden Koyun çobanı İsa Temel, yolculuklarının yaklaşık 35 gün sürdüğünü kaydetti.

"Yayla yolculuğu çok zor ve meşakkatli geçiyor"

İsa Temel

Yayla yolculuğunun çok zorlu geçtiğini ve hayvanlarının bu yolculuk süresince de telef olduğunu ifade eden Temel, bu zorlu süreci şu şekilde anlattı:

Biz ve hayvanlarımız yayla yolculuğunda çok zorluk çekiyoruz. Koyunlarımız sakatlanabiliyor, ayakları kırılıyor. Ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz. Tam 20 gündür yollardayız ve daha 15 gün sürecek. Kuraklık nedeniyle yaylaya yaya gitmemiz gerekiyor. Yolculuğumuz şafak vaktinde başlayıp bazen saat 10-11'e kadar sürebiliyor, bir çay molası versek veriyoruz, yoksa devam ediyoruz. Yaylalarda kuraklık olmadığı sürece 5 ay kalıyoruz. Bu yıl kar iyi yağdı, üstüne yağmur da gelirse çok güzel olur.

"Bize ot, buğday veya arpa alın demiyoruz sadece yol güzergâhımız belli olsun yeter"

Yaylada kaldıkları süre içerisinde hem hayvanları otlatıp hem de peynir yapacaklarını ifade eden Temel, "Bizim yetkililerden istediğimiz çok şey var ama yerine getiren kimseyi bulamıyoruz. Biz yol güzergâhlarının ve konaklayacak yerlerimizin belirlenmesini istiyoruz. Biz kimseye bize ot veya buğday arpa alın demiyoruz. Sadece yol güzergâhımız belli olsun. Köylülerle ve devletle bir sıkıntı yaşamak zorunda kalmayalım." şeklinde taleplerini dile getirdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir