• DOLAR 32.581
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2509.826
  • ...
O ildeki 'Yılanlı gölde' yılanlar sürü halinde yaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksekova’daki (Gever) Brêmê Gölü’ne yılın bu aylarında gelen gezginler, gölet etrafında sürüler halinde ortaya çıkan yılanları izlemek için geliyor.

Havaların ısınması ile göl etrafında görülen bu zararsız canlılar, göle kendi isimlerini de vermiş.

Gölün ziyaretçilerinden Tevfik Atsız, “Kendimizi bildik bileli burada bu yılanlar görülüyor. Baharın çıkıyor, sonbahara kadar kalıyorlar” diyor.

Şu ana kadar kimse bu bölgede bu kadar çok sayıda yılanın nasıl ortaya çıktığını keşfetmiş değil.

Bazen yılanların sürü halinde hareket ettiğini gördüklerini belirten Besna Ergenç de, “Önceki yıllarda sayıları daha çoktu, son yıllarda nedendir bilmiyoruz ama azaldılar. Belki de bazı kişiler bitirmek için onları öldürüyor” diye belirtiyor.

Bilim insanları, bu canlıların soylarının tehlikeye girmesi halinde, doğada yaşayan bütün canlıların bundan olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Bölge sakinlerinden Menaf Ergenç, “Sadece Yüksekova’da değil, Türkiye’nin tümünde böyle bir yer daha yok. Her baharda yılanlar burada toplanıyor, sonbaharda tekrar yuvalarına dönüyor” diyor.

Ziyarete gelenlerin bazıları yılanların görüntülerini kayıt altına almak için fotoğraf çekiyor.

Öğrenci Ejin Çölgeçen de, “Hayatımda ilk defa bu kadar çok sayıda yılanı bir arada görüyorum. Köyümüz buraya yakın ama daha önce hiç gelmemiştim” diyor.

Göl kenarında görülen bu canlıların zararsız oldukları biliniyor. Çoğu zaman çevreye yakın evlerde de ortaya çıkıyorlar ancak bu artık normal karşılanıyor. Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir