• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kadir Gecesi Bingöl’de coşkuyla ihya edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bingöl İl Müftülüğü ile Bingöl Üniversitesi’nin ortak icra ettiği programda Kur'an tilaveti yapılıp, Zazaca Mevlid ve ilahiler okunup vaazlar verildi.

Cami imamı Bayram Sönmez Hocanın vaazı ile gecenin önemi hakkında nasihat edildi. Bingöl İl Müftülüğü vaizlerinden Molla Abdullah Buyankara’nın duası ile eller semaya kaldırılıp Rahmana iltica edildi.

"Gecenin gizli oluşu ibadete teşvik içindir"

Cami imam hatibi Molla Bayram Sönmez Zazaca verdiği vaazinde, "Geçmiş ümmetler yıllarca İslam’a hizmet ettiler. Bizim ömrümüzün kaç katı hizmet ettiler. Bizler de bu geceyi idrak edersek geçmiş ümmetlerin yaşadığı yıllardan fazla ibadet etmiş oluruz. Efendimiz aleyhisselam tekli gecelerde Kadir Gecesi'ni arayınız buyurmuştur. Gecenin gizli olması ibadete teşviktir. Gece bilinseydi belki sadece o gece ibadet edecek ve diğer gecelerde ibadetlerimizi gevşetecektik. Gecenin gizli olması ibadete teşvik içindir. Efendimiz aleyhisselam, bu gece yatsı ve sabah namazını cemaatle kılanın af olunacağını bildiriyor. Hazreti Ayşe Resulullaha sordu; Ya Resulullah bu geceye ulaşırsak ne yapalım? Efendimiz cevaben; Deki, 'Ya Rabbi, sen affı seversin affedicisin beni de affef.' Bu duayı her zaman her mümin yapmalıdır." dedi.

Bingöl Müftülüğü il vaizlerinden M. Sait Fırat geceye dair Kürtçe yaptığı açıklamada, "Bu akşamdan umudumuz Allah'ın, bu yaptığımız duaların hürmetine yeryüzünde olan ve zulüm gören bütün Müslümanlara bu zulümlerin kalkması için yardım etmesidir. Bizler Allah'tan bunu istiyoruz. Bu gece biz Müslümanlar için mübarek ve kıymetli bir gecedir.  Bizler bir şeye değer ve kıymet verdiğimiz zaman onu 'Kadir' anlamında dile getiririz. İnşallah bu gece de bizler için Allah ve Resulünün kadir ve kıymetini bilmenin anlamına gelir, Allah'ın emir ve yasaklarını bilmenin anlamına gelir. Kur'an'ın kıymetini bilmenin ve idrak etmenin anlamına gelir. Allah azze ve celle bütünüyle Müslümanları, İslam alemini ve bizleri af ve mağfiret eylesin." ifadelerini kullandı.

Zazaca mevlidin yazarı ve aynı zamanda programda mevlit okuyanlardan olan emekli öğretmen Abdullah Narin ise, Müslümanların her gününe bir Kadir Gecesi gibi kıymet verip değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Cami cemaatinden Abdulkadir Aslan, Nurullah Vergi, Ali Berdibek, Sadık Bazencirz, Ayhan Tokuş, Ali Ammar Yıldırım geceyi ihya etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek gecenin hayırlara vesile olmasını temenni ettiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir