• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
Vira Bismillâh Deyip Ağlarını Van Gölü`ne Attılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN -Nesli tükenmemesi için her yıl 15 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasak olan inci kefali balığı, üreme göçünü tamamladı. Balıkların üreme göçünün ardından Van Gölü`ne dönmesiyle birlikte av yasağı da son buldu. "Vira bismillâh" diyerek ağlarını Van Gölü`ne atan balıkçılar, günlerdir hasret kaldıkları göle açılmanın sevincini yaşayarak bereketli bir sezon umut ettiklerini söyledi.


Yıllardır inci kefali balığının neslinin korunması için çalışmalar yürüten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, tedbirlerin bu yıl daha etkin olduğunu ve balığın çok iyi bir üreme dönemi geçirdiğini söyledi. Bundan dolayı bu yıl balıkçıların yüzünün güleceğini anlatan Prof. Dr. Sarı, "Yaklaşık 2 milyar balık, yumurtalarını derelere bırakıp göle geri döndü. Üreme göçü sırasında 15 bin kişi uçan balıkları izledi.

Kaçak avlanan balık miktarı geçen yıl 300 ton iken bu yıl 200 tona düştü. 2011 yılı üreme döneminde son 20 yıllık uygulamalar dikkate alındığında en düşük kaçak avlanma seviyesine ulaştığımızı görüyoruz. Şu anda 14 bin insan balıkçılıkla geçimini sağlıyor ancak tedbirlerin daha da etkinleştirilmesinden sonra 30 bin, hatta 100 bin kişi balıkçılıkla geçimini sağlayabilecek" dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir