• DOLAR 32.393
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.63
  • ...
Tarihte bugün: 26 Nisan 2022
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

998: Üç yüz bin hadis-i şerif bilen, hadis ilminde hüccet kabul edilen ve Şafii mezhebindeki büyük fıkıh âlimlerinden olan İmam Hattâbî, vefat etti.

1828: Rusya, Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilan etti.

Navarin Deniz Savaşı'nı takiben Rusya'nın, Yunanlıların bağımsızlığını desteklemesi yüzünden çıkmış olan savaş Osmanlı’nın yenilgisi ile sonuçlanmış ve Osmanlı, şartları çok ağır olan Edirne Antlaşması’nı imzalamak zorunda kalmıştır.

1961: Gerektiğinde seçimlere direkt müdahale de edebilecek şekilde dizayn edilen Yüksek Seçim Kurulu oluşturuldu.

1966: Özbekistan'a bağlı Taşkent'te meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki deprem, neredeyse kentin tamamını yerle bir etti.

1971: 11 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Dönemin Adalet Bakanı İsmail Arar, gazetecilerin "Bir isyan mı var?" sorusunu cevapsız bıraktı. Bir ay süreyle sıkıyönetim ilan edilen iller ise şunlardı: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Sakarya, Siirt, Zonguldak.

1986: Çernobil faciası yaşandı. Ukrayna'nın Çernobil kentinde meydana gelen ve yaklaşık 7 milyon kişinin zarar gördüğü patlama nedeniyle ortaya çıkan radyoaktif bulutlardan, Türkiye de etkilendi. Yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri ve Türkiye'nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini de etkiledi.

1994: Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ilk defa çok ırklı seçimler yapıldı. Oyların yüzde 62'sini alan Nelson Mandela liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi seçimlerin galibi oldu.

1994: Bir Çin Halk Cumhuriyeti uçağı Japonya'da düştü ve 264 kişi öldü.

1999: Çernobil Faciası'nın yıl dönümünde sanal korsanlar bilgisayarları kilitledi. Çernobil virüsü'nden 300 bin bilgisayar etkilendi. Binlerce şirkette büyük panik yaşandı. Faturası 100 milyon dolar oldu.

2012: Moro Müslümanları uzun yıllardan beri verdikleri İslami mücadeleyi zaferle taçlandırdı. Filipinler hükümeti, Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile barış görüşmelerinin başarılı olmasını sağlayacak "10 maddelik prensip"te anlaşma sağladı. Anlaşmaya varılan 10 madde arasında, ülkenin güneyindeki Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nde yeni bir özerk siyasi yapının kurulmasının da yer aldığı bildirildi.

2013: Sırbistan, Bosna Savaşı’nda yaşanan ‘Srebrenitsa Katliamı’ndan dolayı Boşnak halkından özür diledi. Bu özür katliamları kabul ettikleri anlamını taşıyordu. Ancak yasal olarak ciddi herhangi bir girişimle karşılaşmadılar.

2010: Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyünde, 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili tutuklanan 8 kişiden, 6'sına 44'er kez müebbet hapis verildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir