• DOLAR 32.573
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2426.74
  • ...
İstanbul`un Silüetini Bozan Gökdelene Yıkım Kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Zeytinburnu`ndaki kent siluetini bozan gökdelen için yıkım kararı verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce İstanbul`un siluetini bozan gökdelenler ile ilgili sitemini dile getirmişti. Gökdelenleri görünce "kahrolduğunu", sahibinden tıraşlamasını rica ettiğini, bunu yapmadığı için de onunla konuşmadığını söylemişti.

BİLİRKİŞİDEN GÖKDELENLERLE İLGİLİ RAPOR

Bilirkişiden Sultanahmet`in minareleri arasına giren gökdelenler için çok sert rapor çıktı. Gökdelenler mahkeme kararıyla tıraşlanabilir. Zeytinburnu Kazlıçeşme de yükselirken İstanbul `un asırlık tarihi siluetini bozan 3 gökdelen ile ilgili İstanbul 4. İdare Mahkemesi`nde açılan davada bilirkişiden zehir zemberek bir rapor çıktı.
Mimar İhsan Sarı, Doç. Dr. Darçın Akın, Prof. Dr. Can Binan, Doç. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu, Mimar Mehmet Kaya tarafından hazırlanan bilirkişi raporu 38 sayfadan oluşuyor.

Raporda gökdelenlerle ilgili olarak `Daha önce 1 olan emsalin 2.5` a çıkarılarak İmar Yasası`na aykırı hareket edildiği; (inşaatın) Dünya Miras Alanı Tampon Bölgesi sınırı içinde yer aldığı; bu sınır içinde Güney-Batı yönünde bulunan `bakı noktası`nın kapsadığı İstanbul Kara Surlarının siluet içinde kaldığı, (inşaatın) İstanbul`un tarihi siluetini olumsuz etkileyerek kamu yararı taşımadığı`` sonuçlarına varıldı. Mahkeme ruhsat iptaline karar verirse bu İBB yıkım hakkını veriyor. Bu durumda mal sahibinin tazminatı ödemek kaydıyla gökdelenler tıraşlanabilecek.

"KAMU YARARI TAŞIMIYOR"

Onaltı/Dokuz blokları için önce `giderilmesi imkânsız zararlar ortaya çıkacağı` gerekçesiyle yürütmeyi durdurma davası açıldı. Sonra `ruhsat iptali` için dava dosyası 4. İdare Mahkemesi`ne gönderildi. Bilirkişi raporunun sonuç bölümünde `gökdelenlerin koruma ilkeleri, planlama esasları, şehircilik ilkeleri ve teknikleri yönüyle aykırılıklar taşıdığı üçlü kulenin; tarihsel İstanbul kenti Dünya Miras Alanları üzerinde oluşturduğu olumsuz siluet etkisi yönüyle kamu yararı taşımadığı, bunun bilirkişi heyetinin ortak kanaati olduğu` vurgulandı.

KAYNAK: İHA - AJANSLAR


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir