• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bakan Yılmaz büyükelçilerle Van'da bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Kalkınma Bakanı Cevdet Bakan Yılmaz Türkiye'nin bölgesel açıdan önemli gelişmeler yaşadığını belirterek, Türkiye'yi 2023'te çok üst sıralara taşımayı hedeflediklerini söyledi.

 

Uçakla Van'a gelen Bakan Yılmaz'ı havaalanında Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti milletvekilleri Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi karşıladı. Bakan Yılmaz ilk olarak bir otelde AB'ye üye 18 ülkenin Ankara büyükelçileriyle bir araya geldi.

 

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada AB'nin kamuoyundaki desteğinin azaldığını belirterek, Avrupa Birliği’nin son dönemde ekonomik anlamdaki sorunlarının imajı açısından olumsuz etkiler bıraktığını belirtti.

 

“Avrupa Birliği’nin Türkiye deki desteğinin azaldığı bir gerçek”

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway'ın Bakan Yılmaz'a, son 2 yıl içersinde AB-Türkiye ilişkilerine dair daha olumsuz bir hava sezildiğini sorması üzerine Bakan Yılmaz, “Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki desteğinin azaldığı bir gerçek. Burada tabi özellikle tarama sürecinden sonra fasılların hızlı bir şekilde açılamaması orda yeterince bilgilendirme sağlayamamamız, tabi ki etkiliyor. Özellikle kamuoyunda teknik olamayan bir takım kriterlerin siyasi bazı yaklaşımlarla Türkiye’nin engellenmesi elbette süreci olumsuz etkiliyor” dedi.

 

Bakan Yılmaz, vize konusunda ise oturma ve çalışma hakkından söz etmediklerini belirterek, tam üyelik müzakereleri yapan bir ülke olarak seyahat hakkının olmamasının Türk toplumunda tepki oluşturduğunu ifade ederek, “AB ile Türkiye ilişkisi kritik bir öneme sahip. Aslında AB'de yaşayan insanlara da, Türkiye'de yaşayan insanlara da şunu anlatmak lazım. Bizim ortak bir çıkarımız ve ortak geleceğimiz var. AB'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye katacağı çok şey var. Bu anlamda daha etkili bir iletişim sağlanması gerekir” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra söz alan Polonya Büyükelçiliği Müsteşarı Piotr Krowcyzk ise 17 yıl aradan sonra ilk kez Van'a geldiğini ve Van'ın modern bir şehre dönüştüğünü belirterek, çözüm süreciyle birlikte bundan sonra neler yapılabileceğini sordu.

 

“Ortadoğu’yla bölgenin ticaretini geliştirmemiz gerekiyor”

Depremden sonra yeni bir Van inşa ettiklerini ancak terörün olduğu, huzurun olmadığı ortamlarda yeterli gelişmeyi sağlayamadıklarını söyleyen Bakan Yılmaz, “Kamu yatırımları bölgede devam etti. Ama özel yatırımları yeteri kadar gerçekleştiremedik. Bu çözüm sürecinde bu boyut çok güçlü şekilde karşımıza çıkıyor. Huzur ortamıyla birlikte bölgede kullanılmayan potansiyel harekete geçecek ve özel sektör yatırımlarında büyük bir artış sağlanacak. Komşu ülkelerle ticaret önemli. Sadece bölgeye kamu veya özel yatırımlarla gelişmesi mümkün değil. Özellikle Kafkaslarla, Ortadoğu’yla bölgenin ticaretini geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde yanıtladı.

 

Bakan Yılmaz buradaki programın ardından Van'da düzenlenen 'Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım' toplantısına katılmak üzere buradan ayrıldı.  (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir