• DOLAR 32.591
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2494.104
  • ...
Metabolizmayı düzenleyen organ TİROİD
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Dünya Tiroid günü münasebetiyle Halk Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün bir açıklama yaparak Vücut metabolizmamızı düzenleyen organ olan Tiroid hakkında bilgi verdi.

 

Tözün açıklamasında, “Tiroid bezi boynumuzun ön kısmına yerleşmiş olan ve salgıladığı hormonlarla vücut metabolizmamızı düzenleyen bir organdır. İnsanın anne karnındaki gelişimi, doğduktan sonra büyüme ve tüm metabolizma faaliyetleri, tiroid hormonları tarafından kontrol edilmektedir. Tiroid bezi hastalıkları; basit guatr hastalığından hayatı tehdit eden tiroid kanserine kadar değişir. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek herkesi yakından ilgilendiren tiroid hastalıklarına dünyada ve ülkemizde sık rastlanmakta ve giderek yaygınlaşmaktadır. Tiroid hastalıklarında hastaların tedaviye ve kontrollerine uyumu konusunda, sağlıklı kişilerin de korunma yöntemleri konusunda doğru bilinçlendirilip bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini yer verdi.

 

Belirtileri

Tiroid hormonlarının yetersizliğinde; halsizlik, unutkanlık, kas ağrıları, üşüme, ciltte kuruluk, saç ve tırnaklarda incelme, kilo alma gibi belirtiler görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Mustafa Tözün; “Tiroid hormonunun fazla salgılandığı hastalarda çarpıntı, titreme, sıcak basması, aşırı terleme, sinirlilik hali ve kilo verme gibi belirtiler görülebilir" dedi.

 

Tiroid hastalıklarının mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini açıklayan Tözün, tiroid hastalığında erken teşhis, tedavi ve kontrollere uyum ile çok yüksek oranda yüz güldürücü sonuç alındığını belirtti. (Yunus Şani - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir