• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Avrupa ‘Siyasi Çözüm’ İstiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Parlamentosu (AP) bugün Strasbourg`da kabul ettiği bir kararla, ABD ve Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için önerdikleri ikinci uluslararası konferans fikrine destek verdi. Krize “siyasi çözüm” üretilmesi çağrısında bulundu.

AP tarafından oy çoğunluğuyla kabul edilen karar metninde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından Suriye krizi hakkında yeni bir Barış Konferansı düzenlenmesi çağrısına koşulsuz destek verildi. “Cenevre-2” olarak adlandırılan konferansın AB tarafından desteklenmesi istendi.

Mülteciler için destek çağrısı

“Komşu Ülkelerdeki Suriyeli Mültecilerin Durumu” başlıklı karar metninde, Suriye içinde sayıları 4 milyon 500 bin olan mültecilerin Türkiye, Ürdün ve Lübnan topraklarındaki sayılarının 1 milyon 500 bini aştığı kaydedildi. Özellikle Ürdün ve Lübnan’ın artık mülteci akınıyla başa çıkamadıkları ve ivedi yardıma ihtiyaç duydukları vurgulandı.

Kararda, AB`nin, kurumsal kimliği ve üye ülkeleriyle Suriyeli mültecilere toplam 473 milyon euroluk insani yardım sağladığı not edilse de, mülteciler için mevcut ve vaad edilen insani yardımın yetersiz olduğuna vurguda bulunuldu. Yaklaşık 7 milyon Suriyelinin insani yardıma muhtaç olduğu, bunların 3 milyondan fazlasının çocuklardan oluştuğu belirtildi.

‘Güvenli bölgeler oluşturulmalı`

Kararda, Türkiye-Suriye sınırında Suriyeli mülteciler için “güvenli bölgeler”, Suriye sınırları içinde de “insani yardım koridorları” oluşturulmasının AB tarafından desteklenmesi çağrısında da bulunuldu. Reyhanlı saldırısı ile birlikte Suriye askeri güçleri tarafından Suriye içinden komşu ülkelere yönelik bombalamalar ve silahlı saldırılar kınandı.
 

Bu arada AB Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu yetkilisi Stefan Füle, AP Genel Kurulu’nda düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Suriyeli mültecilerin şu ana kadar Türkiye’ye maliyetinin 600 milyon euro olduğunu, bu rakamın bu yılsonuna kadar 1 milyar euroyu bulacağının tahmin edildiğini söyledi.

Avrupalı parlamenterler, AB’nin, Suriye halkına yardım ve Suriye’de akan kanı durdurmak için ABD, Türkiye ve Arap Birliği’yle ortaklaşa hareket etmesini de istedi.

Konu hakkında açıklamada bulunan AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Alman parlamenter Elmar Brok ise Türkiye’nin yaşadıklarını görmenin kendilerini “kaygılandırdığını” belirtip, Suriyeli mülteciler konusunun Avrupa için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Avrupa’nın hangi Suriyeli muhaliflere destek verilmesi gerektiği konusunda kendisini sorguladığını belirten Brok, demokrasi ve insan haklarını savunmayan radikal dinci unsurlara dikkat çekti.

dw

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir