• DOLAR 32.541
  • EURO 34.927
  • ALTIN 2433.98
  • ...
"Van Üçüncü Tarım Fuarı" açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Altaylı Fuar Alanı’nda 26 Mayıs tarihine kadar açık kalacak olan 3. Van Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı bugün Van Valisi Münir Karaloğlu’nun katılımı ile açıldı. Tarımsal araç ve gereçlerin sergilendiği fuarda, Van’da yapılan organik tarım ürünlerinin yanı sıra tarımsal ekipmanlar ve gıda ürünleri serilendi.

 

Altaylı Fuar Alanı’nda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen fuara Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurahmen Doğar, Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, KOSGEB Van Müdürü Bilal Emre Yörük, Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, VASİAD Başkanı Ali Çiçeksay, VAGİAD Başkanı Veysel Dikici, Vali Yardımcıları, 15’i dışarıdan 50’ye yakın firma ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“Hayvancılıkta en azından eski sayıya ulaşmamız lazım”

15’i il dışı olmak üzere 50 firmanın katıldığı fuarda konuşan Vali Karaloğlu, tarım ve hayvancılığın kentin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Van’ın geçmişine baktığımızda özellikle tarım ve hayvancılık sektörüne baktığımızda geçmişi bu günden daha iyiydi. Ancak 30 yıldır bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı hayvancılıkta olduğumuz noktadan bir hayli geriye gittik. Son 5 yılda küçükbaş hayvanda ciddi bir artış var. Yaklaşık 2,5 milyonu geçtik. Büyükbaş hayvanda ise 200 bin civarındayız. Bunun yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz. Geçmişte Van’da 6,5 milyon küçükbaş hayvan olduğunu da biliyoruz. Bu şu demek, bizim en az eski sayıyı bulmamız lazım” dedi.

 

Bu yıl ilk kez Van’dan Rusya’ya sebze ihraç edilecek

Bölgedeki toprağın kimyasal bakımından son derece temiz olduğunu aktaran Vali karaloğlu  “Tarımda maalesef bazı bölgeler hariç ot yetiştirmenin dışında sulu tarım bilmiyoruz. Son 4 yıldır Gevaş’ta başlayan sebzecilik 3 bin dönümü geçti. Orada vatandaşlar sebzeden para kazanılacağını öğrendi. Şu anda Gevaş’ta 20 çeşit sebze bulabilirsiniz. Hem de Türkiye standartlarının üstünde. Bizim topraklarımız gerçekten yorgun değil. Ayrıca kimyasal bakımından son derece temiz topraklara sahibiz. Bu bizim için son derece avantajlıdır. Bu yıl ilk kez Van’dan Rusya’ya sebze ihraç edeceğiz. Bu son derece önemli bir gelişmedir” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra konuşan Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurahmen Doğar ise Van’ın tarihte önemli medeniyetlere başkentlik yaptığını belirterek, Tarım da neredeyse Dünya'nın en verimli toprakları üzerinde kurulan Van’da böyle bir fuarın düzenlenmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.

 

Doğar, “Van kenti son yıllarda fuarlar konusunda gösterdiği başarı ile isminden söz ettirmeye başlamış, Türkiye ve Ortadoğu'nun önemli çekim merkezi haline gelme gayreti göstermiştir. Bir yandan kentimiz de fuarların yapılması, diğer yandan Turizm ve kültürel çalışmaların hız kazanması Van için önemli bir istikrarın da seyrini ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

 

“Fuara 15’i dışarıdan 50 firma katıldı”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu ise, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 4 bin metrekare kapalı alanda kurulduğunu belirterek, “15'i il dışında toplam 50 firmamız katılıyor. Tarımsal aletler ve tarım ürünlerinin yer aldığı fuarımız 4 gün boyunca ziyaretçilere açık olacaktır” dedi.

 

“Van hayvancılığın başkenti olacak”

Son olarak konuşan Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Çiçeksay da, “Bu fuar tarım ve tarımı temsilen gıda sektörü açısından çok önemli olduğunu ifade ederek “Van’da ekonomi bu temel üzerine kurulmuş ve Van’ımız aslında Allah vergisi çok kıymetli bir değere sahiptir. Çok zengin topraklarımız, yine Allah vergisi çok kıymetli bir güneşimiz var. Son 10 yılda tarım ve hayvancılık alanında verilen desteklerle beraber inşallah bundan sonraki günlerde biz Van’ın Türkiye’de hayvancılığı temsil eden, hayvancılığın başkenti sayılabileceği kanaatindeyiz” dedi.

 

Konuşmaların ardından açılan fuar alanını gezen katılımcılar verilen ikramlardan istifade etti.

 

Fuar 4 gün boyunca ziyarete açık kalacak. Tanıtımların yanı sıra iş makineleri, gıda, tarımsal ilaçlama ve destekleme konularında da eğitimlerin verilecek. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir