• DOLAR 32.376
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.865
  • ...
ABD raporu: İslamofobia artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD – Washington’daki ABD Dışişleri Bakanlığı’nın dünya üzerinde din özgürlüğü ile ilgili hazırladığı yıllık raporda, başörtüye kısıtlamalar getiren hükümetler hedef gösterildi.

 

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 20 Mayıs pazartesi günü kamuoyuna sunduğu "Dünyada Din Özgürlüğü" ile alakalı yıllık resmi rapora göre, Avrupa ve Asya ülkelerinde İslamofobia'nın artış gösterdiği ve müslüman ülkelerde İslam’a bağlı azınlıklara yönelik saldırılarda artış olduğu olarak bildirildi.

 

Washington yönetimi 2012 yılını kapsayan bu raporda ayrıca, Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Myanmar'da dini gruplara yapılan baskıya değinilerek, ABD’nin yaptıkları görmezden gelindi.

 

Müslüman karşıtı söylem ve eylemlerin özellikle Avrupa ve Asya ülkelerinde gözle görülebilir bir şekilde arttığının altını çizen ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık raporunda şu ifadelere yer verildi ; "Dini özgürlük Amerikanın icat ettiği bir şey değildir. Bu evrensel bir değer olup, anayasamızca güvence altına alınmış ve bütün kalplerde kök salmıştır".

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakanlığının yıllık raporunu basına sunarken, "Dinini açıkça söyleme ve uygulama özgürlüğü, inanmak veya inanmamak veya din değiştirmek bütün insanlar için doğal bir haktır ve biz buna İnanıyoruz" dedi.

 

Amerika Birleşik Devletleri, Müslümanlara dini kıyafet kısıtlaması getiren ve özellikle okullarda, resmi dairelerde ve kamusal alanlarda kadınlar için başörtüsü yasağını dayatan hükümetleri hedef gösterdi. Özellikle geçen  sene olduğu gibi bu yılda Burka'Yi yasaklayan Belçika'yı raporda andı.

 

Kamuoyuna sunulan raporda Federal bir yönetime sahip olan Hindistan da yasakçı olmakla suçlanarak, 28 Eyalet ve 7 Birlik’in olduğu ülkede, bazı eyaletlerde çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu okullarda Müslümanlara başörtüsü yasağının dayatıldığı belirtildi.

 

Ayrıca, çoğunluğu Şii veya Sünni olan Müslüman ülkelerde , İslam’ın kolu olan azınlıklara karşı baskı uygulayan Suudi Arabistan, Pakistan,  Endonezya, Bahreyn ve İran gibi ülkeleri de rapora dahil edildi.

 

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda ABD’nin Dünyada Din Özgürlükleri raporunda en çok Çin'e yer ayrılıyor. Özellikle Çin rejiminin MüslümanIara karşı uyguladığı baski, işkence, keyfi tutuklama rapora yansıyor.

 

Raporda Budist Burma/Myanmar yönetimi de Rohingya Müslümanlarına karşı süregelen şiddetten sorumlu tutuluyor. (Enes Suiçer - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir