• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Rapora göre, bankalar tüketiciden 31 değil, 64 masraf kalemi üzerinden para kesiyor. Bankalar personel giderlerini bu ücretlerden çıkarıyor.

Bankaların yeterli hizmet üretilmediği halde çeşitli adlar altında ücret alındığı yönündeki şikayetleri incelemek üzere Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Bankacılık Alt Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Rapora göre, Türkiye’de halen 54 milyon kredi kartı, 91 milyon banka kartı bulunuyor. Kredi kartı yla yapılan harcama tutarı 332 milyar, banka kartıyla yapılan harcama tutarı ise 16 milyar lira. Star Gazetesi`nin haberine göre, raporda, bazı sivil toplum kuruluşları bankaların masraflarının 31 kalem olduğu konusunda görüş bildirse de yapılan son çalışmaların, tüketiciden tam 64 kalem masraf alındığını ortaya koyduğu işaret edildi. Bankacılık Alt Komisyonu raporundan tüketiciyi istismar eden finans kuruluşunun teşhir edilmesi önerisi çıktı.

Tüketiciyi Koruma Kanunu son şeklini aldı

Yeni Tüketici Kanun Taslağı’nda sona gelindi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, taslağa son şeklini verdiklerini ve düzenlemenin pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olacağını söyledi. Taslak yasalaştığında bankaların yaklaşık 60 ayrı kalemde aldığı ücret ve komisyonlar yeni bir sistemle belirlenecek. Soruları cevaplayan Yazıcı “Faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağını BDDK belirleyecek. BDDK belirlemeyi yaparken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüşünü alacak. O hizmetlerle ilgili ne kadar ücret alınacağını da bankalar aralarındaki rekabet çerçevesinde gerçekleştirecekler” dedi.

Personel gelirleri çıkarılıyor

Bankaların tüketiciden almış olduğu ücret, komisyon gibi gelirlerin, son yıllarda faiz gelirlerinin dörtte birine yaklaştığına dikkat çekilen raporda, söz konusu gelirlerin yüzde 50 oranında artış gösterdiği belirtilerek, “Bu yükseliş, birçok bankanın personel giderlerini tamamıyla karşılamaktadır” denildi. Faiz dışı gelirin 2008 yılında 17 milyar lira iken, 2011 yılında 26 milyar lira düzeyine çıktığı, geçen yılın ilk 9 ayında elde edilen gelirin ise 20 milyar lira olduğu belirtilirken, 2008’de 85 milyar lira olan toplam faiz gelirlerinin ise 2011 yılında 88 milyar lira olarak gerçekleştiği ifade edildi.

EN ÜST SINIRDAN CEZA VERİLMELİ

Raporun sonuç bölümünde bankalara ilişkin yaptırım ve öneriler şöyle sıralandı:

-Tüketicilerin korunması amacıyla, bankaların ilgili mevzuatlara uymasını sağlamak konusunda düzenleyici idari işlem yapılmalı.

-İlgili mevzuatlara aykırı hareket ederek tüketicileri istismar eden finansal kuruluşları, ilk aykırılıkta teşhir edileceği belirtilerek uyarılmalı, ikinci ihlalde ilgili kuruluş bilgileri kitle iletişim araçları ve Bakanlığın resmi internet sitesinde teşhir edilmeli.

-Mevzuatta belirlenen yükümlülüklere aykırı hareket eden bankalar denetlenerek, aykırılığı tespit edilene yaptırım uygulanmalı, bankacılık ile ilgili mevzuatın ihlal edildiği durumlarda ilgili kuruluşlara caydırıcı ve en üst sınırdan idari ceza verilmeli.

-Bankaların tüketicilerden edindikleri faiz dışı kazançların tutarlarının ve oranlarının belirlenmesinde, piyasa aksaklıklarına neden olacak şekilde ortak hareket edip etmediklerinin belirlenmesini sağlayacak şekilde bir soruşturma yürütülmeli.

Kart aidatı bir kez alınsın

-Vadesiz mevduat hesaplarında hesap işletim ücreti alınması önlenmeli, kredi kartı aidatı kartın verildiği esnada bir kez alınmalı.

-Kredi dosya masrafında olağandışı tutarların alınmaması için idari düzenleme yapılmalı.

-Talep dışında kart gönderilmemeli.

-Kredi kartı verilirken ve limiti belirlenirken tüketicinin ekonomik ve sosyal durumları, aylık ortalama gelirleri esas alınmalı.

-BDDK standart ücret tarifesi oluşturmalı, ücretlerin hangi periyotlarla alınacağı tüm finansal kuruluşlar için belirlenmeli.

-Sözleşmeler kapsamında alınabilecek ücretler sözleşmelere tüketicinin el yazısıyla boşlukları dolduracak şekilde yazdırılmalı ve tüketiciye ayrı bir kağıt ortamında verilmeli.

-Tüketici bankacılık hizmetleriyle ilgili bilgilendirilmeli, finansal kuruluşlarla sektörel bilgilendirme toplantıları yapılmalı.

-Çocuk ve gençlere finansal okuryazarlık eğitimi verilmeli, kamu spotu yapılmalı.