• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
Dindar Reyhanlı halkı provokasyona müsaade etmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA - Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bombalı araçlarla düzenlenen saldırıların ardından yaralar sarılmaya çalışılırken, dindar Reyhanlı halkının provokasyona izin vermemesi takdirle karşılanıyor.

 

Saldırıların, ülkede kaos ortamı oluşturmak isteyen fitne grupları tarafından yapıldığını ifade eden ilçe halkı, bu kişilerin asla amaçlarına ulaşamayacaklarını belirtiyor.

 

Reyhanlı halkı ile Suriyelileri karşı karşıya getirmeyi hedefleyen saldırıyı telin eden ilçe halkı, Suriyeliler ile hiçbir sorunlarının olamayacağını ifade etti.

 

Öte yandan, Reyhanlı'da günlük hayat, yavaş yavaş normale dönerken ilk günlerde korkudan evlerinden çıkmayan Suriyeliler de artık rahatlıkla sokaklarda dolaşmaya başladı. İlçede işyerlerini tekrar açan Suriyeliler, ilçe halkıyla bir sorun yaşamıyor.

 

“Çok şükür Reyhanlı halkı provokasyona gelmedi”

Reyhanlı’daki son durumla ilgili bilgi aldığımız ilçe esnafından Mehmet Şanverdi yaşanan süreci şu şekilde özetledi: “Bazı çevreler, ‘Bu saldırıyı Suriyeliler yaptı!’ şeklinde Suriyelileri suçlamaya kalkıştı. Burada da  ‘Patlamayı Suriyeliler yaptı’ şeklinde korku oluştu. Çok şükür bunun, onların söyledikleri gibi olmadığı ortaya çıktı” dedi.

 

Bazı kesimlerin halkı kışkırtmak için harekete geçtiğini belirten Şanverdi, “Reyhanlı’da 18 Mayıs’ta bir protesto yürüyüşü yapıldı. Çok şükür Reyhanlı halkı provokasyona gelmedi. Zaten gösteriyi düzenleyenlerin çoğu dışarıdan gelmişlerdi. Hepsi ortalığı karıştırmak amaçlı buraya geldi, ama amaçlarına ulaşamadı” ifadelerini kullandı.

 

“Suriyeliler şu an rahatça sokaklarda gezebiliyor”

Saldırı sonrası Reyhanlı’da oluşan korkunun büyük ölçüde atlatıldığını ifade eden Şanverdi, “Patlama olduktan sonra Suriyeliler darp edilme ve ölüm korkusuyla evlerinden çıkamaz oldular. Çok şükür Pazartesi’den itibaren her şey normale döndü. Suriyeli esnaf da işyerlerini açtı. Suriyeliler şu an rahatça sokaklarda gezebiliyor. Yalnız bazı kışkırtıcı kesimlerin arabalarını tahrip etmelerinden çekindikleri için araçlarını çıkartamıyorlar” şeklinde konuştu.

 

“Patlamada ölenlerin hepsi namazlı kişilerdi”

Reyhanlı halkının yüzde 99’unun Sünni Müslüman ve dindar olduğunu belirten Şanverdi, “Nerede bir Müslüman varsa, o bizim kardeşimizdir. Bize sığınan Suriyeliler de bizim kardeşlerimizdir. Bir Müslüman bir Müslümana saldıramaz, herkesin bunun bilincinde olması lazım. Onlar buraya sığınan mazlumlarken, biz onlara saldırgan zalim sıfatını nasıl yakıştırabiliriz ki? Yine patlamada ölenlerin hepsi namazlı, abdestli insanlardı. Hepsi çevresi tarafından sevilen, sayılan efendi insanlardı” dedi.

 

“Reyhanlı dışından gelen bazı gruplar, millete saldırıp ortalığı karıştırmaya çalıştı”

Saldırıda yaralanan Salih Bakkal (18) isimli genç ise, yaşadıklarını şu şekilde anlattı: “Dükkânda otururken bir patlama sesi geldi. Biz de ailelerimizi merak ettiğimizden postanenin oraya doğru koştuk. O anda ikinci patlama oldu. Ben yüz üstü yere uçtum. Önümde ve arkamda bulunan iki çocuk öldü, ben de yaralandım”

 

Bazı kesimlerin provokasyon amaçlı Reyhanlı’ya gelerek eylemler gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakkal, “Reyhanlı dışından gelen bazı gruplar burada yürüyüş yapıp, millete saldırdı, ortalığı karıştırmaya çalıştı. Kesinlikle bunlar Reyhanlı halkı değil! Bakın şimdi Suriyeliler serbestçe, rahatlıkla geziyor, kimse onlara karışmıyor. Allah korusun bizim Suriyelilere karşı bir şeyimiz yok. Onlar mazlum insanlar” dedi.

 

“Reyhanlı’da hiçbir Suriyeli öldürülmedi”

Patlama sonrası Reyhanlı’ya gelen bazı basın-yazar kesiminin olayı çarpıtarak verdiklerini ileri süren esnaf Volkan Gül, şunları söyledi: “Bazı yazarlar, televizyonlara çıkıp diyor ki: ‘Reyhanlılar, Suriyelilerin kafasını eziyor; şöyledir, böyledir’ Reyhanlılar kimsenin kafasını ezmiyor. Reyhanlılar burada Suriyelilerle kardeş kardeş yaşıyor. Biz Müslümanız, bizim için önemli olan Müslümanların birliği, beraberliğidir. Müslümanların kardeş olduğunu bütün dünya bilecek”

 

Saldırının ardından bazı darp olayların olduğunu, ancak hiçbir Suriyelinin öldürülmediğini ifade eden Gül, “Reyhanlı patlamasından önce burada bir olay oldu, ufak bir tartışma çıktı. Bunu fırsat olarak kullanmak isteyen kesimler de bu patlamayı yaptılar. Burada kargaşa çıkartmak isteyenler, amaçlarına ulaşamadılar. Allah’ın izniyle bizler, onların amaçlarına ulaşmalarını önleyeceğiz” dedi.

 

"Her şey normale döndü"

Reyhanlı’da esnaflık yapan Suriyeli N. İ. de; “Suriyelilerle Reyhanlılar önceden birbirimizi tanıyıp sevdik, birlikte iş yaptık. Patlamanın ardından biraz eziyet çektik. 1 hafta 10 gün kadar dışarı çıkmadık. Ama şimdi her şey normale döndü. İşlerimizin başına geçtik”dedi.

 

Öte yandan, Reyhanlı halkının hala bir bomba daha patlar şeklinde korku yaşadığı ve şüpheli gördüğü araçları polise ihbar ettiği öğrenildi.   (Ayhan Kaya - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir