• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Sümürgeci Fransa`ya Ağır Darbe!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afrika ülkelerinden Nijer’de askeri kışla ile Fransız uranyum şirketi Areva`nın tesisine bombalı saldırı gerçekleştirildi. Kışla ve tesiste iki bombalı aracın patlatılması sonucu çıkan çatışmalarda 19 asker ile 6 saldırgan yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı.

Eylemi gerçekleştirenlerden, bir grup askeri rehin tuttuğu belirtilirken, asker sayısına ilişkin açıklama yapılmadı.

Saldırıyı, İslami Mağrib el-Kaidesi`in (AQIM) gerçekleştirdiği belirtilirken, örgütten saldırıya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi. Nijer hükümeti sözcüsü Moru Amadu da saldırıların İslami Mağrib el-Kaidesi tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu.

Öte yandan şirket, madendeki üretimini de durdurdu. Mali`ye yapılan askeri müdahale sonrası Nijer`de de güvenlik önlemleri artırılmıştı.

ÖZEL KUVVETLER GÖNDERİLDİ
Fransa Mali`deki operasyon sonrasında Nijer`de faaliyet gösteren Areva uranyum şirketinin madenlerinin ve çalışanlarının korunması için bölgeye özel bir askeri kuvvet gönderdi.

Dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden biri olan Areva şirketinin özellikle Nijer`de önemli faaliyetleri bulunuyor.

Bu faaliyetlerin Nijer hükümetiyle çıkan sürtüşmeler sebebiyle zaman zaman sekteye uğradığı biliniyor. Şirketin ülkede 2600 işçisi bulunuyor.

NİJER VE URANYUM

Dünyanın üçüncü büyük uranyum üreticisi olan Nijer`in başlıca ihracat kaynağını uranyum oluşturuyor. Ocak 2009`da Fransız Areva nükleer grubu, Paris ile Niamey arasında 2 yıl kadar süren müzakerelerin ardından dev İmuraren madeninin işletmesi için hükümetle anlaşma imzaladı. Grup yaklaşık 40 yıldır bu ülkede bulunuyor ve uranyumun yarısından fazlasını bu şirket çıkarıyor.

Nijer`de uranyum olduğu 50 yıl önce, henüz bir Fransız sömürgesiyken ortaya çıkmıştı. İlk madenler de Areva`nın atası olan Cogema şirketi tarafından 1960`larda işletilmeye başlanmıştı.

dünya bülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir