• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Ucuz işten patronlar sorumludur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR – İzmir’in Işıkkent Sitesi’ndeki patronlara karşı yapılan protesto üç gündür devam ediyor. Bugün yürüyüşle başlayan protesto, sanayi yönetim binasının önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

 

İşçiler yaklaşık 1 saat boyunca sanayinin içerisinde dolaşıp, sloganlar atarak diğer işçileri de birlikteliğe davet ettiler. Basın açıklamasının yapılacağı yere gelindiğinde sayı 200 civarına ulaştı.

 

Basın açıklamasını Bülent Şenocak ve Necdet Yüksel bölüm bölüm okudu.

 

Açıklamada, “Dışarıda çalışan sayacılara işi veren her kim ise, o kişi patrondur. Biz de onun işçisiyiz. Bu patron içeride ya da dışarıda çalışsın, tüm sayacılara olduğu gibi tüm çalışanların sigortasını da yasa gereği yapmak zorundadır. Bu durumda sigortanın hemen yapılmasını ve sezona bağlı kalmaksızın, kesintisiz bir şekilde patron tarafından yaptırılmasını istiyoruz” denildi.

 

"Patronlar Suriyelilerin gelişini fırsat biliyor"

Ucuz işin sorumlusunun Suriyelilerin aksine, patronların olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Suriyeliler buraya kendi istekleri ile gelmemiştir. Patronlar bunu fırsat bilerek, ucuza iş yaptırıyorlar. Ucuz işten Suriyeliler değil patronlar sorumludur. Patik, flet, bebe, merdane, zenne gibi sayaların kalite ve zorluğuna göre bir işçinin 8 saatte çıkardığı iş baz alınarak, o sayanın fiyatı belirlenir. Üretilen her mal için yüzde 40 zam istiyoruz. Bu yüzde 40’lık artış kalfalar, kesiciler, temizlemeciler ve diğer tüm çalışanlar için geçerlidir. Atölyelerde solvent ve benzeri kokuların oluşmaması için her tezgâha iş güvenliğine uygun havalandırma sistemlerinin yapılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

Yapılanlara tepki gösteren bir işçi ise, “Sanayide güya dernek var, dernek başkanına da gittik, fakat bizimle ilgilenmedi işçi haklarını bile bilmiyor. Çünkü o bizim dernek başkanımız değil, patronların dernek başkanı. Gelip bir sefer derdiniz nedir? Diye sormadı. Giden arkadaşları da çapulcu diye göndermiş” dedi. (Yunus Şani – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir