• DOLAR 32.389
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.831
  • ...
Ramazanda ağız kuruluğu ve kokusunu gidermenin yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazanda ağız ve diş sağlığının önemi bir kat daha artıyor.

Kendimizi ve çevremizi rahatsız eden sorunların çoğu, tek bir sebepten kaynaklanıyor.

"Su tüketimi artmalı"

Diş Hekimi Hatice Ağan, ramazanda en sık rastlanan şikayetlerden bir tanesinin ağız kuruluğu olduğunu belirterek, "Bunun için iftar ve sahur periyodunda mümkün olduğu kadar su tüketimini artırmak durumundayız. İftarda ve sahurda normal rutinimizi bozmayacak şekilde diş fırçalamayı, diş ipi kullanma ve arayüz fırçalama şeklinde yapmalıyız" dedi.

Dilin fırçalanması ağız kokusunu azaltıyor

Açlık sürecinde oluşan ağız kuruluğunu azaltmanın bir diğer yolu, dil temizliği...

Uzun süreli açlıklarda tükürük akışının azlığına bağlı olarak oluşan ağız kokusunun önüne geçmek için sahurda mutlaka dil fırçalanması gerekiyor.

Masaj yapmak da ağız kuruluğunu gideriyor

Masaj yapmak da ağız kuruluğunun önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Diş Hekimi Ağan, konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

"Oruç esnasında tükürük salınımını artırmak için tükürük bezlerinin olduğu bölgelere destekleyici masajlar yapabiliriz, kulak önü bölgeler olabilir ya da ağızda bir şey yokken sakız çiğniyormuş gibi hareketler yapmak tükürük akışını artırır."

Özellikle sahurda su ihtiyacını artıracak yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.
Çiğ sebze tüketmek de diş kirliliğinin önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Bu inanılmaz yöntem ağız kokusuna çare oluyor

Ramazan'da en çok merak edilen konulardan biri; Oruç tutarken ağız kokusu nasıl önlenmelidir? Oruç sürecinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de ağız kokusudur. Endodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gündoğar; Ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin ve ağız sağlığını korumanın yollarını anlattı. İşte ağız kokusuna çözüm olabilecek doğal yöntemler ve ağız kokusunu gidermenin yolları...
RAMAZAN AYINDA AÇLIK VE SUSUZLUĞA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR

Solunum yolu enfeksiyonları, diş ve dişeti rahatsızlıkları,mide problemleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıkların ağız kokusuna neden olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gündoğar; ''Ağız kokusu sorunu Ramazan ayında açlık ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkan sıkıntılardan biri'' dedi. Ancak ağız ve nefes kokusunu önlemek elinizde.

İFTAR VE SAHUR ARASI ÇOK FAZLA ÇAY, KAHVE VE TATLI TÜKETMEYİN

Oruçlu olduğumuz gün içinde yeme içme fonksiyonlarımız azaldığından, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar. Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır.

İFTAR VE SAHURDAN SONRA DİŞLERİNİZ MUTLAKA FIRÇALAYIN

Ramazanda dişler fırçalanmadığında sahurdan iftara kadar geçen sürede bakteriler ağızda kolayca üreme imkânı bulur. Bu durum ağızda kötü koku ve diş çürümelerine yol açar. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine sebep olur. Bu durum enfeksiyon yoluyla birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için iftar ve sahurdan sonra dişlerimizi özenle fırçalamalıyız.

RAMAZAN 'DA AĞIZ KOKUSUNA KARŞI TUZLU SU İLE GARGARA YAPIN

Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. İyi bir ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli.

ASİTLİ VE KARBONHİDRATLI YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Diş çürüklerinden korunmak ve ağız kokusu sorunu yaşamamak için Ramazan'da da asitli yiyeceklerden uzak durulmasında fayda var. Sahurda karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmeli, peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli.

Bu haberler de ilginizi çekebilir