• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
İzmir heyeti Diyarbakır`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki ilçe belediye başkanları, çeşitli üniversitelerin rektörleri, işveren örgütleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Kent Konseyi bileşenleri ve gazetecilerden oluşan 190 kişilik heyet, özel bir uçakla Diyarbakır’a geldi. Heyeti Diyarbakır Havaalanı’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri ile birlikte karşıladı. Heyet daha sonra Vali Mustafa Toprak’ı ziyaret etti. İzmir heyeti daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.

 

Büyükşehir Belediyesi’nde İzmir heyetini, Diyarbakır’ın ilçe belediye başkanları, Sanayi ve Ticaret Odası dahil tüm iş dünyasının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri karşıladı.

 

Baydemir, heyetle birlikte Şehir Tiyatrosu Salonu’na geçtiler. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu burada Diyarbakırlı ve İzmirli heyetler ile basına ortak bir açıklama yaptı.

 

Baydemir, Kocaoğlu’nu ve İzmir’den gelen delegasyonları ağırlamaktan büyük heyecan duyduğunu söyledi. Diyarbakır’da yaşamın 8 bin yıldır kesintisiz bir şekilde sürdüğünü ifade eden Baydemir, “Bu kent 33 medeniyete ev sahipliği yaptı. Diyarbakır’ın tüm sivil mimari örneklerinde, mabetlerinde ve inanç merkezlerinde 33 medeniyetin alın teri var. Diyarbakır'ımızın Ulu Camisi, İslam Aleminin 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilir. Bir dönem Hıristiyanlar, Museviler ve Müslümanlar aynı kapılara açılan avluda dualar etmiştir” dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise, Diyarbakır’ın, tarih boyunca İpek Yolu üzerinde, birçok medeniyetin yaşadığı, geliştiği, harman olduğu; birçok düşüncenin, inancın kaynaştığı, kültürlerin birbiriyle iç içe geçerek zenginleştiği bir kent olduğunu söyledi. Aynı şekilde İzmir’in de sekiz bin 500 yıllık bir kent olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Eskiden beri İzmir, Osmanlı İmparatorluğu’nun dışarıya açılan en önemli kentidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun dış dünyayla ilişkisi, kültür alışverişi İzmir kentinden yapılmaktaydı. İzmir’de 1492’den beri İspanya ve Portekiz’den gelen Musevi vatandaşlarımız, 17. yüzyıldan beri bizim Levanten dediğimiz, İtalya, Fransız, İngiliz, Hollanda, Belçika asıllı vatandaşımız, her dinden ve düşünceden insan tarih boyunca barış içinde yaşıyor. Bir taraftan havralar, bir taraftan kiliseler, bir taraftan camiler birbirlerine 100-150 metre mesafede ibadetlerini, inançlarını, ekonomik hayatlarını yaşamlarını sürdürüyorlar. Bugün herkes birbirinin inancına, gelenek ve göreneklerine saygı gösteriyor” dedi.  (Osman İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir