• DOLAR 32.497
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2494.385
  • ...
Bilinçsiz zirai ilacı kullanımı tarım alanlarına, canlılara ve insan sağlığına ciddi zarar veriyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bilinçsiz kullanılan zirai, kimyasal ilaçların oluşturduğu tahribata dikkat çeken Doğan, İLKHA muhabirine, tarım alanlarındaki bu sorunun en aza indirilebilmesi için zirai, kimyasal ilaç kullanımının bilinçli ve uzmanların kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.

Yanlış, bilinçsiz tarım ilacı kullanımının başta tarımsal alanlar, tarım alanlarındaki canlılar olmak üzere insan sağlığı üzerinde de pek çok zararlarının olduğuna, hastalıklara neden olabildiğine dikkat çeken Doğan, tarım alanındaki üretimi artırabilmek için kimyasal, zirai ilaçları kullanmanın neredeyse zaruri bir hale geldiğini anlattı.

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal veya zehirli ilaçların kendi aralarında sınıflara ayrıldığını belirten Doğan, Herbsit (bitki öldürücü), İnsektisit (böcek ilacı), Fungusit (mantar ilacı) ilaçlarının çok yaygın olarak kullanılan ilaçlar olduğunu aktardı.

Ebubekir Doğan

“1940 yılından beri kimyasal ilaçlar yoğun bir şekilde kullanılıyor”

Tarımda yüzde 95 oranından kullanılan ve en çok etkili olan zirai, kimyasal ilaçların tarımsal üretimde çok önemli bir bileşen olduğuna vurgu yapan Doğan şöyle devam etti:

“Bu ilaçlar kaliteli ve iyi bir verim, üretim elde etmek için kaçınılmazdır. 1940 yılından beri kimyasal ilaçlar yoğun bir şekilde kullanılıyor. 60’lı yıllarda, dünya nüfusunun 3 milyar olduğu bir dönemde neredeyse tarımsal üretim alanı sabitken bugün dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığı dönemde yine aynı tarım alanlarında üretim yapıyoruz. İşte bu tarım alanındaki birim alanında üretimi artırabilmek için kimyasal, zirai ilaçları kullanmak neredeyse zaruri bir hale gelmiş.”

“Kimyasal, zirai ilaçların çok yönlü zararları vardır”

Kimyasal, zirai ilaçların faydasının yanında zararlarının da olduğuna dikkat çeken Doğan, “Kimyasal, zirai ilaçların insan, çevre sağlığı üzerinde, ekolojide, ekosistemde çok yönlü zararları vardır. Bunların birincisi ekosistemin döngüsünün zincirini oluşturan canlıların yok edilmesinde rol oynayabiliyorlar. Arıların yok edilmesinde çok büyük etken yaratıyor. Arıcılığın yapıldığı yerlerde kimyasal ilaç kullanılmaz. Çünkü arılar tamamen ölüyor ve yok oluyorlar.” dedi.

“Hayat zincirindeki döngüyü bozabiliyor”

Zirai, kimyasal ilaçların bilinçli ve uzmanların kontrolünde kullanılması gerektiğine işaret eden Doğan, şunları söyledi:

“Bizim yapmamız gereken budur. Çünkü biz tarımsal üretimden vazgeçemeyiz. İnsanlara yeterli düzeyde gıda, sağlıklı bir beslenme için gıda üretiminden vazgeçemeyiz. Biz ne yapacağız bundan sonra? Daha dikkatli, daha olumlu, olumsuz yönde en az etkili şekilde nasıl yapılacaksa onu yapmamız gerekiyor. Bu ilaçlar toprağa karışarak yeraltı sularına karışıyor ve bu şekilde insan vücuduna geçebiliyor. Tabi diğer canlılarında aynı şekilde. Hayat zincirindeki döngüyü bozabiliyor.”

“Zirai ilaçların kullanımına yönelik kanun çıkarılmalıdır”

Bunun önüne geçilebilmesi gerektiğini belirten Doğan, “Havayla, suyla canlılara zarar verebiliyor. Özellikle temel gıdalarda insan vücuduna geçip uzun süre içerisinde kanserojen, toksit etki ve çeşitli zehirlenmelere yol açabilmektedir. Zaman zaman insanlarda kalıcı hastalıklar ortaya çıkarabilmektedir. Ekolojide, insan gelişiminde, coğrafyada çok olumsuz etkileri var. Bu ilaçları kullanacağız ama çevreye, insan sağlığına, ekosisteme, ekolojiye daha az zarar verebilecek şekilde uzmanların kontrolünde kullanılması gerekir. Buna göre yönetmelik ve kanunların çıkarılması gerektiği düşüncesindeyim.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir