• DOLAR 32.453
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2323.25
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sıfır araçların hem yeterince üretilmemesi hem de fiyatlarının yüksek olmasından dolayı araç almak isteyenlerin ilk tercihi ikinci el araçlar oluyor.

Küresel ekonomik sıkıntılar, enflasyon, KDV düzenlemesi, üretimde yaşanan sorunlar gibi nedenlerden dolayı araç fiyatları ev fiyatlarına yaklaştı.

Araç fiyatlarının yükselmesi ile birlikte akaryakıt fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 300 artması araç alacakları kara kara düşündürüyor.

Şanlıurfa Oto Galericiler esnafı, ikinci el araçları ile ilgili son gelişmeleri İLKHA'ya değerlendirdi.

 

"İnsanlar artık keyfi olarak araç kullanamıyor"

İkinci el araç piyasasının şu a durgun olduğunu ifade eden İbrahim Halil Doğan, "Piyasanın durgun olmasının sebebi; döviz ve altın fiyatlarının yüksek olmasından dolayıdır. Önceden İkinci el aracı 15 günde satabilirken şu an da ise aylarca kaldığı halde satılmayan araçlar var. İnsanlar, elindeki parayı neye yatıracağını bilmiyor. Her şeyin fiyatı yükseldikçe otomobil fiyatları da yükseldi. Akaryakıt zamları günümüzde gerçekten bir sorun oldu. Yapılan zamlar satışlarımızı da engelliyor. İnsanlar artık keyfi olarak araç kullanamıyor. Ailesiyle bir pikniğe ya da geziye gidemiyor. Akaryakıt fiyatları sorun oldu. 7 liradan 23 lirayı gördüğümüz oldu. İnsanlar her şeyden kısmaya başladı. Son zamanlarda dizel popülerliğini kaybetmiş durumda. İnsanlar tekrar benzin ve LPG'ye yönleniyor." şeklinde konuştu.

 

"Araç piyasası yükselmeye devam ediyor"

Araç bayilerinde sıfır araç ve dizel araç bulunmadığını ifade eden Salih Arslan, "Araç üretimi durmuş durumda.  Dizel araç yok, benzinli araçların üretimi de duracak. Araç piyasası yükselmeye devam ediyor. Geçen sene gibi araç fiyatları fırlayacak. Herkes otomobil fiyatlarının düşmesini bekliyor. Meyve, sebze, ev ve dolar fiyatları düşmedi ki araç fiyatları da düşsün. Sattığınız paraya araç bulamıyorsunuz. Akaryakıt zammı piyasayı durdurmaz. Kimse akaryakıt yüzünden aracını durdurmaz. Brent fiyatları yine yükselişte. Yine motorine zam geliyor. Sonunun nereye varacağını bilmiyoruz. İkinci el araç temiz, düşük kilometreli ve boyasız ise sorun yoktur. İkinci el araç alacaklar, aracın kilometresine, boyalı olup olmadığına ve aracın temizliğine dikkat etmelidir. Alınacak araç ekspertize ve tamirciye gösterilmelidir. Günümüzde araçların kilometresiyle oynayabiliyorlar, taksiden dönme araç olabiliyor. Bunun için ikinci el araç alacaklar işini sağlama almalıdır." diye konuştu.

 

"Akaryakıta gelen zamlar, araç fiyatlarını etkiledi"

Araç piyasasının şu an yükselişe geçtiğini belirten Abdurrahman Güngör, "Son iki yıldır gelen zamlardan dolayı esnaf mağdur durumdadır. Akaryakıtın yükselişinde ve piyasanın gidişatından dolayı zor günler geçiriyoruz. Esnaf, ticaretini iyi yapamıyor. Akaryakıta gelen zamlar, araç fiyatlarını çok etkiledi. Sıfır araçların gelmemesi; ikinci el araçları da etkilemektedir. Akaryakıt zammı yine ikinci el araçları da etkilemiş durumda. Piyasada korsancılık var. Yetki belgesi, mali kayıt ve işyeri bulundurmadan korsan ticaret yapılıyor. Korsancılık ikinci el araç fiyatlarını etkiliyor. Bizim devletin yanında olduğumuz gibi devletin de bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Bu konuda gereken tedbirlerin alınmasını istiyoruz. " ifadelerini kullandı.

 

İsmail Aktaş

"Son bir haftadır hareketlilik var"

Son bir haftadır araç satışlarında hareketlilik başladığını belirten İsmail Aktaş, "İkinci el araç piyasasında yaklaşık iki aydır durgunluk var. Son bir haftadır hareketlilik var gibi diyebiliriz. Piyasada arz-talepten mi yoksa bayramdan dolayı mı bilmiyoruz. Akaryakıt zamları araç fiyatlarını etkiledi. Aracı olan birisi yakıt alacak durumda değil. Bu işi korsan yapanlar. Vergi ödemeden araç alıp satıyor. Biz vergi ödediğimiz halde korsanlar yüzünden araçlarımız satılmıyor." dedi.

"Akaryakıt pahalı diye kimse araç alamıyor"

Eskiden ikinci el araçların daha hızlı satıldığını belirten Abdulkadir Koç, "Araç piyasası durmuş durumdadır; nedeni akaryakıt fiyatlarıdır. Akaryakıt pahalı diye kimse araç alamıyor. Galericiler sektörü bile durgun. Eskiden ikinci el araç getirilince hemen ya da bir hafta içerisinde satılıyordu. Şu an ise 3-4 ay sürebiliyor. Piyasada sıfır araç yok. Dizel araçlarda üretilmiyor. Çıkan araçlar da bir motor gücünde. Şanlıurfalılar en çok dizel araçları tercih ediyor; çünkü dizel yakıt masraf konusunda iyi bir araçtır. İkinci el araç alınırken mutlaka kilometreye dikkat edilmeli." dedi.

 

"Otomobil satışları azaldı"

Otomobil piyasasının açılmasını beklediklerini vurgulayan İzzettin Çiçek, "Şu an ikinci el araç piyasası durgundur. Bayram üzereyiz, piyasanın açılmasını umut ediyoruz. Bugünlerde piyasa durgun diye ikinci el araç alış verişi sıkıntılıdır. Otomobil satışları azaldı. Fiyatlar düşmedi; çünkü yakıt fiyatları pahalıdır. Yakıt pahalı diye kimse araç almıyor. Gözü kesmiyor, masrafı çoktur. Yakıt fiyatı düşerse belki o zaman araç alınabilir. Eskiden 100 liralık yakıt bir hafta götürürken şimdi bir güne zor yetiyor. "şeklinde konuştu.

Mehmet Aktaş ise yaptığı açıklamada, "İkinci el araç piyasası iki aydır durgundur. Yakıt zamlarından dolayı piyasa durmuş durumdadır. Son iki haftadır bir hareketlilik söz konusudur. Yakıt zamlarından dolayı kimse araç kullanmıyor. 22-23 lirayı bulan akaryakıt fiyatı piyasayı etkiledi. Bu işi vergi levhası olmayanlar yapmasın. Günümüzde önüne gelen galericilik yapıyor. Galericilik serbest meslek gibi olmuş." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız