• DOLAR 32.592
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2507.48
  • ...
"Uyuşturucuyu taşıma ve kullanma yaşı 11`e düşmüş"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Madde Bağımlılığı ile Mücadele kapsamında kurumların etkin koordinasyonunu sağlamak, sivil bilincin ve duyarlılığın artırılması amacıyla toplanan Batman Madde Bağımlılığı ile Mücadele Koordinasyon Kurulu 8. toplantısını yaptı.

 

112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen İl Madde Bağımlılığı İle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısına Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Emre Ejder, İl Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve bazı STK temsilcileri katıldı.

 

Toplantıda "Madde Bağımlılığı İle Mücadele Komisyonu" ve "Sokakta Çalışan Çocukların Rehabilitasyonu" komisyonlarının yapmış olduğu çalışmalar hakkında kurul üyeleri bilgilendirildi.

 

Bilgilendirmelerin ardından Vali Arslan, yaptıkları toplantıyı birilerini yargılamak için yapmadıklarını ve konularla ilgili ortak neler yapılabilir diye konuşmak istediklerini belirterek katılımcılara uyarılarda bulundu.

 

Toplantıda ilk olarak Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel söz alarak, uyuşturucu kullanımının en fazla açık alanlarda ve çoğunlukla parklarda yaygınlaştığını söyledi. Bununla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü’ne öneride bulunan Temel, uyuşturucu kullananları gördüklerinde kendilerinde de bulunan telsizlerle emniyet ile irtibata geçerek daha sağlıklı sonuca ulaşabileceklerini dile getirdi. Temel, “Madde bağımlılığı probleminin öncelikle kamu otoritesinin bulunduğu yerlere ilişkin halk nezdinde bir inandırıcılığının geliştirilmesi gerekiyor. Ortak çıkaracağımız bir projede ilk yapmamız gereken başta valiliğin, emniyetin ve ilgili kurumların ‘biz gerçekten Batman’da uyuşturucu madde bağımlılığı istemiyoruz ve çocuk yaştaki gençlerimizin bundan uzak durmasını istiyoruz’ diyerek samimi bir şekilde ifade etmemiz lazım” dedi.

 

Uyuşturucu kullananların yüzde 80’i 18 yaşından küçük çocuklar

Batman Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Emre Ejder ise, madde bağımlılığıyla mücadeledeki çalışmaların geleceği belirlediğini vurgulayarak, “Madde bağımlılığı bizim geleceğimizi ilgilendiriyor. Çünkü uyuşturucu içenlerin daha sonra başka suçlar işlediğini görüyoruz. Yaptığım bir ankette cezaevlerinde bulunanların yüzde 70’inin daha önce uyuşturucu kullandığı görülüyor. Uyuşturucu kullananların yaklaşık yüzde 80’i 18 yaşından küçük çocuklardır. Uyuşturucu kullananların daha çok dar gelirli ailelerin çocukları olduğunu ve eğitiminin de düşük olduğunu tespit ettik. Batman’da genelde uyuşturucu satışı çocuklar üzerinden yapılıyor. Uyuşturucuyu taşıma ve kullanma yaşının 11’e kadar düştüğünü görüyoruz. Bizim 13 yaşında uyuşturucudan dolayı adli işlem yaptığımız çocuklar var. İlgisiz her ailenin çocuğunun uyuşturucu batağına düşme ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle ailelerde çok ciddi bir bilinç oluşturulması gerekiyor. Bu toplumsal bir sorundur ve o yüzden toplumsal bir duyarlılık oluşturmak gerekiyor.”

 

Vali Arslan başkanlığında yapılan toplantıda katılımcılar, kentteki uyuşturucu kullanımını en aza indirmek için görüş ve önerilerde bulundu. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir