• DOLAR 32.573
  • EURO 34.903
  • ALTIN 2437.984
  • ...
"Esas sorun, doksan yıldır halkına zulmeden rejimdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS – Doğu Anadolu Akil Adamlar Heyetinin üyesi olan Ayhan Ogan, üniversite öğrencilerine yaptığı açıklamada, bu ülkenin sorunu Kürtlerin, Türklerin ve Lazların değil, doksan yıldır halkına karşı silah kullanarak zulmeden rejim olduğunu söyledi.

 

Doksan yıl önce kurulan devletin farklı kesimlere yeri geldiğinde silah kullanarak sindirmeye çalıştığını belirten Ogan, “ Bu yaşadığımız sorunun ve Türkiye’deki siyasi sorunların toplumsal hiçbir gerçeği yoktur. Bu sorunun sebebi Kürtler, Türkler, Çerkezler, Aleviler,  Lazlar veya başka herhangi bir etnik dini grup değildir. Bu sorun 90 yıl önce Türkiye’de kurulup, halkıyla sürekli çatışan, sürekli çelişen ve ihtiyaç duyduğu yerde de güç kullanarak kendi halkını katleden bir siyaset paradigmasının sorunudur” dedi.

 

Barışın bu noktaya gelmesinde halkın direnmesinin sonucu olduğunu ifade eden Ogan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Doksan yıl içerisinde bu halk, herkes bulunduğu yerde bu siyasi paradigmaya ve dayatmaya direndi. Kimisi inançları ön planda tutarak direndi, kimisi de ideolojisini ön planda tutarak direndi. Şeyh Saitler direndi, Seyit Rızalar direndi, İskilipli Atıf Hocalar direndi, Said Nursiler direndi, Dersimler direndi. Tüm toplum direnerek devleti zorladığı bir barış süreci başladı. Halk devlete, ‘bu tavrını değiştir, kendini yeniden yapılandır, kendinle yüzleş, yoksa ben senin de varlığını riske sokacağım’ dedi”

 

Bir avuç marjinal insan gibi, eski düzeni savunmaya kalkan bir zihniyet gördüğünü belirten Ogan, “ Eğer bu barışın sağlanmasını istiyorsanız, propaganda yapmayacaksınız. Mademki demokrasi koalisyonun içerisindeyseniz o zaman direnen tüm halkı ikna edeceksiniz. Bu ülkede yaşayan Kürtleri, Türkleri, etnik dini gurupları ve 75 milyon insanı ikna edeceksiniz” ifadelerini kullandı.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir