• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İkinci el otomobil fiyatlarının düşüp düşmeyeceği en çok merak edilen konulardan biri… Konuyla ilgili görüştüğümüz sektör temsilcileri, ikinci el araç fiyatlarında bir düşüşün yaşanmasının mümkün görünmediğini söylüyor.

 

Sıfır otomobil tedarikindeki sıkıntılar, Çip krizi ve en son Rusya-Ukrayna savaşının beraberinde getirdiği problemlerin araç fiyatlarını ciddi anlamda etkilediğine işaret eden sektör temsilcileri, araç fiyatlarının düşmesine en büyük engelin bu sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Batman’da faaliyet gösteren oto galerici esnafı Sait Sayar, İLKHA muhabirine, fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle ikinci el araç satışlarının bir türlü istenilen seviyeye gelmediğini söyledi.

Sait Sayar

“Araç fiyatlarının eski seviyesine gelmesi mümkün değil”

Araç fiyatlarının düşmemesinin birkaç nedene bağlı olduğunu belirten Sayar, “Öncelikle salgın döneminin başlarında yaşanan Çip krizinin meydana gelmesi araç fiyatlarını yükseltti. Ardından sıfır araç üretiminin durması ikinci el araçlara talebi bayağı artırdı. Onun dışında doların aşırı hareketliliğinden dolayı ve emtia fiyatlarının ülkemizde ve tüm dünyada yüksek olmasından dolayı da araç fiyatları bir türlü düşmüyor. Durum böyle olunca araç fiyatları eski seviyesine gelmiyor. Gelmesi de mümkün değildir.” dedi.

“Araç satışı yapılamıyor”

Ekonomideki sıkıntıların giderilmesi durumunda bir nebzede olsa araç fiyatların düşebileceğini ifade eden Sayar, şöyle devam etti:

“Dünyadaki Çip krizi ve savaşlar devam ederse araç fiyatlarının düşeceğini çokta tahmin etmiyorum. Şu an araç satışları yok. Yaz sezonunu bekliyoruz. Yazın turist sezonu açılırsa muhtemelen ikinci el araç piyasasında biraz hareketlilik olacaktır.”

Hamit Güneş

“Sattığımız aracın aynısını aynı fiyata alıp yerine koyamıyoruz”

İkinci el araç fiyatlarındaki yükselişi sıfır araç üretiminin yapılmamasına bağlayan bir diğer oto galerici esnafı Hamit Güneş, “Araç fiyatlarının düşmemesinin sebebi sıfır araç üretiminin yeterli derecede olmaması ve fabrika satış fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Şu anda araç fiyatları çok yüksek. Esnaf olarak sattığımız aracın aynısını aynı fiyata alıp yerine koyamıyoruz. Bu işin nereye varacağını bizde bilemiyoruz.” diye konuştu.

“Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız”

Konuşmasının devamında Güneş, şunları söyledi: “Vatandaşın da araç alım gücü eskisi gibi kalmamış. Piyasada para yok. Millet almada çok zorlanıyor. Esnaf olarak şu anda çok sıkıntı yaşıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bazı şeylerin düzelmesini umutla bekliyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız