• DOLAR 32.373
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2326.13
  • ...
Hamileyken oruç tutmak bebek için riskli mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayıyla birlikte "Hamileler oruç tutabilir mi?" sorusunun cevabı araştırılmaya başlandı. Susuzluk, bayılma ve hâlsizlik şikâyetiyle oruç konusunda tereddüt yaşayan hamilelere öneriler…

Birçok uzman hamileyken oruç tutmayı önermiyor. Fakat elbette sağlık sorunları olmadığı sürece son karar anneye kalıyor. Peki, hamileler oruç tutabilir mi ya da hangi hamileler kesinlikle oruç tutmamalı? İşte Ramazan'da hamilelikle ilgili merak edilenler...

Hamileyken oruç hangi hallerde riskli?

Sıvı yetersizliği, reflü, mide rahatsızlığı, bayılma veya halsizlik gibi konularda hamilelik riskli olabilir. Bu durumlarda doktora mutlaka danışılmalıdır.

Oruç tutulduğunda bebek hareketlerinde azalma hissedildiği durumda mutlaka doktora gidilmelidir.

3ve 5.aylar arasında daha rahat hamilelik yaşanması nedeniyle oruç için en uygun hamilelik ayları bu dönemdir. Son aylar bebeğin hızlı büyüdüğü ve kilo aldığı dönemlerdir.

Özellikle gebelik öncesi kilosu normalin altında olan annelerde, riskli gebeliklerde, prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ihtimali bulunan annelerde oruç tutmak oldukça riskli olabilir.

Uzun süren açlıklar hem bebeğin az kilo almasına, hem şeker düşmesine, aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bebekte sıkıntı oluşmasına neden olabilir. Bu dönemde özellikle dikkat edilmelidir.

Hangi hamileler oruç tutabilir?

Hamileyken oruç tutma konusuna doktorla birlikte karar verilmelidir.

Oruç tutan anneler sağlık kontrollerini aksatmamalı ve bebek sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır.

Bebeğin büyümesi, gelişmesi, ağırlık kazanımı gibi konular çok daha yakından takip edilmelidir.

Oruç tutuyorsanız susuzluk dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Vücutta sıvı kaybı (dehidrasyon) gebelik döneminde ciddi problemlere yol açabilen bir durumdur. Susadığını hissetmek veya koyu renkli idrar sahibi olmak, sıvı kaybının erken belirtileri olabilir.

Taze meyve ve sebzeler, çorbalar ve gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler susuzluğu önlemede yardımcı olabilir.

Sahurda çok fazla tuzlu yiyecek tüketmekten kaçının, baharatlı yiyeceklerden, kola, çay ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.

Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığınızdan emin olun!

Doktorunuzun size önerdiği multivitamin ve mineralleri aldığınızdan, Ramazan ayı boyunca dengeli bir diyet yaptığınızdan ve böylece bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığınızdan emin olun.

Kepekli makarna, kepekli ekmek, yulaf ve kepek bazlı tahıllar, fasulye ve tuzsuz fındık gibi glisemik indeksi düşük (yavaş yavaş enerji veren) yiyecekleri yemeye çalışın.

Gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacını iftar ve sahur arasında dağıtın. İftarda hafif gıdalar alın, sindirimi zor yemeklerden uzak durun, iftarın sonrasında bir veya iki öğün daha yemek yiyin ve sahur yapmayı ihmal etmeyin.

Bu haberler de ilginizi çekebilir