• DOLAR 32.598
  • EURO 34.786
  • ALTIN 2408.77
  • ...
Eski OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu İntihar Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İddiaya göre, eski OHAL ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Reşitpaşa Ayhan Sokak`taki çift katlı villasında intihar etti. Olayın ardından polis, Kozakçıoğlu`nun evinin bulunduğu sokakta geniş güvenlik önlemi aldı. Olay yeri inceleme ekipleri evde inceleme yaparken, emniyet müdürü yardımcıları da bilgi almak için olay yerine geldi. Olayla ilgili inceleme sürüyor.
 
OHAL VALİLİĞİ YAPTI

Manisa`nın Alaşehir ilçesinde 1938`de dünyaya gelen Hayri Kozakçıoğlu, ilk ve ortaokulu Alaşehir`de, lise öğrenimini ise İzmir`de yaparak, 1955`te İzmir Atatürk Lisesi`nden mezun oldu.

Yüksek öğrenimini 1955-1959 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamlayarak, aynı yıl kaymakam adayı olarak göreve başlayan Kozakçıoğlu, Çamlıhemşin, Ardeşen, Delice, Çüngüş, Çınar, Kepsut ve Gökçeada ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra 1970`te Mülkiye Müfettişliğine ve daha sonra Başmüfettişliğe atandı.

Güvenlik hizmetleri ile ilgili bir süre yurt dışında inceleme ve araştırma yaptıktan sonra 1978`de Erzurum Valiliğine atanan Kozakçıoğlu, daha sonra Vali kadrosu ile 1,5 yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini yaptı.

Kozakçıoğlu, 12 Eylül 1980`den sonra Adana Valiliğine atandı. 3 yıl süre ile Adana Valiliği ve 3,5 yıl Sakarya Valiliği görevlerinden sonra 12 Ocak 1987`de Diyarbakır Valiliği görevine başlayan Kozakçıoğlu, bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987`de Olağanüstü Hal (OHAL) Valiliği’ne atandı.

19 Ağustos 1991`de İstanbul Valiliği`ne atanan Kozakçıoğlu, 4 yıl bu görevi yürüttü.

20. ve 21. dönem İstanbul Milletvekiliği yapan Kozakçıoğlu, 3 çocuk babasıydı.

ZİMMET SUÇLAMASI
Hayri Kozakçıoğlu, İpekçi suikastı soruşturmasında polis müdürü olarak görev yapmıştı.

Kozakçıoğlu, Kuzey Irak`tan göç eden Kürtler için gönderilen 2 milyar lirayı hesabına geçirmekle suçlanmıştı.

HAYRİ KOZAKÇIOĞLU KİMDİR?

1938`de Alaşehir`de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi`nden mezun oldu. Mülki İdare Amirliği, Valilik, Kaymakamlık, Mülkiye Müfettişiliği, Başmüfettişlik, Erzurum Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Adana, Sakarya, Diyarbakır Valiliği, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği, İstanbul Valiliği yaptı.

HAKKINDA AĞIR İDDİALAR VARDI

1 Eylül 1993 tarihli Sabah Gazetesi’nde yer alan bir haberde İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun Olağanüstü Hal Bölge Valiliği hesaplarından 2 milyar lirayı (yaklaşık 250.000 dolar) kendi adına açılan hesaplara geçirdiğini ileri sürüldü. Kozakçıoğlu bu iddia karşısında söz konusu parayı dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’nin onayı ile 12 Ağustos 1991’de kendi hesabına aktardığını ve 18 Ocak 1993’de Bölge Valiliği’nin talebi üzerine geri gönderdiğini ileri sürdü. Ancak Kalemli bu olaydan haberi olmadığını açıkladı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Kozakçıoğlu’nu istifaya davet ederken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel “Paralar örtülü ödenekten teröre karşı mücadele için verilmiştir. Ancak ne için harcandığı açıklanırsa devlet sıkıntıya düşer” dedi.

Kozakçıoğlu, 1 Kasım 1995`de görevini Rıdvan Yenişen`e devretmiştir. 20 ve 21. Dönem İstanbul Milletvekiliği yapmıştır. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir