Ayakkabı boyacıları zamana direniyor
İstanbul'da yaklaşık 40 yıldır aynı yerde boya sandıklarını yan yana dizip ayakkabı boyayan lostracılar, mesleğin yıllar geçtikçe geri planda kaldığını ve zamana direndiklerini söyledi.
Ayakkabı boyacılığı tarihe karışıyor. Eskiden her şehrin işlek yerlerinde sık sık duyulan "Boyayayım mı abi" sesleri artık pek çıkmıyor.
İstanbul'un Kadıköy ilçesinde boya sandıklarını yan yana koyarak çalışan ayakkabı boyacıları hem ayakkabı boyuyor hem de tadilat işlerini yapıyor. Ayakkabı boyacıları kalitesiz üretimin mesleklerini bitirme noktasına getirdiği söylüyor.
12 yaşından başladığı işini 40 yıldır aralıksız sürdüren ayakkabı boyacısı Güven Karakaya, dışarda çalışmanın zor olduğunu belirterek İBB'nin kendilerine kapalı mekân tahsis etmesi için defalarca dilekçe yazdıklarını belirtti.
"Ayakkabıyı uzun süre giymek için; güzel boyamak, temiz giyinmek ve hazır boyaları kullanmamak lazım"
Güven Karakaya
40 yıldır ayakkabı tamiri işini yaptığını belirten Karakaya, "Eskiden işlerimiz daha iyiydi şimdi işlerimiz yok. Ayakkabı giyen yok. Hazır boyaları ayakkabılara vuruyorlar, sonra çatlayınca yanımıza getirerek 'Abi bu ayakkabı niye böyle oldu?' diyorlar. Hazır boyayla tabi ki öyle olur. Ayakkabı çatlıyor, biz düzeltiyoruz. Ayakkabıyı 2-3 sene giyeceklerine 3 ayda deriyi çürütüp atıyorlar. Ayakkabıyı uzun süre giymek için; güzel boyamak, temiz giyinmek ve hazır boyaları kullanmamak lazım. Hazır boya kullanıldığında ayakkabıya çamur gibi yapışarak deriyi çürütüyor." dedi.
"40 senedir ne yazı ne kışı çekiliyor"
Eskiden tamir ve keçe işini de yaptıklarını ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin artık izin vermediğini iddia eden Karakaya, "Bir kuru tezgahla ne olur? 40 senedir böyle bir şey yoktu, şimdi buraya bir kuru tezgâh koymuş boya yapacaksınız diyor. Ne boya ne bağ ne tamir tezgâhı nede keçe böyle de geçinemiyoruz. Bir boyayla ne olur? Büyükşehir Belediye Başkanlığına dilekçe yazdım, burada kapalı yer yapılmasını istiyorum. 40 senedir ne yazı, ne kışı çekiliyor. Dilekçeyi verdik; dönüş yapacaklar mı, yapmayacaklar mı bakalım ne olacak? 20 sene önce burada kapalı yerlerimiz vardı, kaldırıldı. Yazın sıcak, kışın soğuk adamların umurunda değil. 12 yaşımdan beri ömrümü buraya verdim. 40 senedir çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)