• DOLAR 32.345
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2308.518
  • ...
Van Tarım ve Orman Müdürü Görentaş: Bu yılın üreticilerin yüzünün güleceği bir yıl olmasını bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçen sene ülke genelinde ciddi anlamda bir kuraklık yaşandı. Kar ve yağmurların yağmaması Van özelinde de çok ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden oldu.

Bu yıl ise bütün ülkede ve Van’da yağış anlamında bereketli ve umut vadeden bir kış mevsimi yaşandı. Yağan kar, özellikle çiftçilik ve hayvancılık ile geçini sağlayan üreticilerin yüzünü güldürdü.

Yağan kar miktarına rağmen çığ, taşkınlık gibi olumsuzlukların yaşanmadığı dönemde, barajların doluluk seviyesi arttı ve önceki yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı kuruyan bazı şelaleler tekrar coşup akmaya, kuruyan göller yeniden su tutmaya başladı.

"Bu yılki yağışlar umut vadediyor"

Bu sene hayata geçirmeyi düşündükleri projeler hakkında açıklama yapan Van Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, zor zamanda üreticilerin yanında olacaklarını ifade ederek, yaşanan son olaylardan sonra gıdanın dünya için ne kadar elzem bir yere sahip olduğunun bir kez daha anlaşıldığını hatırlattı.

Bu yılki kış döneminin gayet yağışlı geçtiğini hatırlatan Görentaş, "Son yıllarda görülmeyecek seviyede yağış oldu. Bütün ilçelerimizde de kar yağışı anlamında bir sıkıntı görünmüyor. Bu anlamda ilimizde meteorolojik bir kuraklıktan bahsetmemiz söz konusu değil ancak tarımsal kuraklık ile ilgili ve tarımın istediği dönemdeki yağışla ilgili önümüzdeki dönemlere bakmamız lazım. Ama umut vadediyor. İnşallah bu sene bereketli bir yıl olur. Bu yıl, üreticilerimizin yüzünün güleceği bir yıl olacak. Ekinlerin para edeceği, bol ürün alacağı ve verimlerin artacağı bir yıl olmasını bekliyoruz. Şuanki bütün göstergeler onu gösteriyor." dedi.

"Müdürlük olarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunduğumuz projelere kabul edildi"

Tarım il Müdürlüğü olarak özellikle vatandaşların bu zor zamanında destek olmak amacıyla bakanlığa sundukları projelerin kabul edildiğini dile getiren Görentaş, bu projelerden bir tanesinin yazlık buğday ekimi kapsamında yüzde 75 hibeli, 750 çiftçiye 364 ton buğday tohumu dağıttıklarını anımsattı.

Ayrıca 400 bin TL değerinde, yüzde 75 hibeli kuru fasulye projesini de onaylandığını ve onun da çiftçilere dağıtılacağını belirten Görentaş, şunları söyledi:

Gevaş ilçemizin Altınsaç ve İn mahallelerinde, yabani bıttım ağaçlarının aşılanması ile ilgili bir projemiz geçti. O da önemli bir projedir. Mahallelere değer katacak ve gelir arttıracak bir projedir. Bir diğer projemiz ise 10 mahallede mera ıslah çalışmalarına başladık. Bu da yaklaşık 500 bin dekar alanda gerçekleşecek bir projedir. Son baharda yüzde 75 hibeli arpa desteğimiz olacak. O projemizin değeri 400 bin TL’dir. Ayrıca bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığından bir kaynak bulma anlamında bize başvurdu. Yaklaşık 7 milyon TL’lik bir proje sunduk. İnşallah bu da sonbaharda onaylanırsa vatandaşlarımızın bu zor süreçte özellikle girdi maliyetlerinden dolayı yaşadıkları sıkıntılara karşı onlara bir destek sağlayacağız.

"Tarımın ne kadar vazgeçilmez olduğu bir kez daha anlaşıldı"

Van Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş

Görentaş, "Tarımın ne kadar vazgeçilmez olduğu yaşanan iklim değişiklikleri, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı ile ortaya çıktı. Pandemiden beri devam eden tedarikte yaşanan sıkıntıdan dolayı bütün tarımsal emtia fiyatları bir hayli arttı. Bu da tabi fiyatlara yansıdı. Bütün dünyada bir enflasyonist ortam söz konusudur. O anlamda ülkemiz şanslı bir ülke. Kendi ürünlerini üretebilecek bir potansiyele sahiptir." ifadelerini kullandı.

"Lisans ve önlisans mezunu gençlere 100 bin TL hibe veriliyor"

Bakanlığın, eğitim almış önlisans ve lisans mezunlarına 'Uzman eller' adı altında 100 bin TL hibe verdiğine dikkat çeken Görentaş, "Bizde de yaklaşık 80 başvuru oldu, bunların 55 tanesi bizatihi proje hazırladılar. Bunlar şuan değerlendirmeye alınıyor. Kabul edilen projelere 100 bin TL hibe desteği sağlanacak. Özellikle tarım ile ilgili lisans ve önlisans mezuniyeti olanlara bu destek veriliyor. Bu da gençlerin kırsalda üretim yapmalarına teşvik amaçlıdır." diye konuştu.

"Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, bölgeye değer katacak"

Van Bölgesinin koyunculuk bölgesi olduğunu ve koyunculuğa değer katacak çalışmaların yapılması gerektiğine değinen Görentaş, "Bakanlığımız tarafından geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kuruldu. Bunun kurulması ile beraber buraya özgü hayvan ve bitki türleri anlamında çalışmalar yapılacaktır. Bu da bölgemize çok değer katacaktır. Bu proje önemsenmesi gereken bir projedir. Hizmete girdiğinde, gelecek yıllarda bu araştırma enstitüsünün ne kadar faydalı olduğu, diğer illerde de bu bölgeye neler kattığını hep beraber yaşayacağız. Çiftçilerin bu dönemde ekecekleri bütün ürünler onlara değer olarak dönecektir. Ekilen her bir ürün çok değerli bir fiyattan satılacak. Çünkü dünyada şuan yeteri kadar ürün bulunamıyor ve ürün tedarikinde sıkıntılar var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir