• DOLAR 32.473
  • EURO 34.539
  • ALTIN 2475.239
  • ...
Bilim insanlarından Zika virüsü uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde milyonlarca vakaya ve ölüme neden olan koronavirüs salgınının ardından, bilim dünyasından bir uyarı daha geldi.

Yeni bir Zika virüsü salgınının oldukça muhtemel olduğu belirtilerek, tek bir mutasyonla geniş çaplı yayılmalar görülebileceğine dikkat çekildi.

Zika virüsü araştırması
ABD'li araştırmacılar, dünyanın yeni mutasyonları "gözlemesi" gerektiğini söyledi. Akademik dergi Cell Reports'ta yayınlanan laboratuvar çalışması, virüsün kolayca değişebileceğini ve yeni varyantlara yol açabileceğini öne sürüyor.

BBC'nin haberine göre, yakın zamanda gerçekleştirilen enfeksiyon araştırmaları, söz konusu varyantların, önceki Zika salgınlarından bağışıklık kazanmış ülkelerde de virüsü bulaştırma konusunda etkili olabileceğini gösteriyor.

"Korona dışındaki virüsler de tehdit oluşturabilir"
Elde edilen bulguların "ilginç" olduğunu belirten uzmanlar, ancak bu durumun koronavirüs dışındaki virüslerin de tehdit oluşturabileceğini hatırlattığını kaydetti.

Araştırmaya öncülük eden Profesör Sujan Shresta, "Tanımladığımız Zika varyantı, önceki Dang enfeksiyonunun sağladığı çapraz koruyucu bağışıklığın farelerde artık etkili olmadığı noktaya kadar evrimleşmişti. Bu varyant yaygınlaşırsa, gerçek hayatta da aynı sorunları yaşayabiliriz." dedi.

"Ne kadar hızlı ortaya çıkabileceğini gösteriyor"
Nottingham Üniversitesi'nde virüs alanında araştırmalar yapan Profesör Jonathan Ball, "Bu çalışma, bir virüsün genom dizilimindeki tek bir harf değişikliğinin ne kadar hızlı ortaya çıkabileceğini gösteriyor." diye konuştu.

Uygulamalı Mikrobiyoloji Topluluğu'ndan Doktor Clare Taylor, hangi varyantların gelecekte önemli sorunlara yol açabileceğini tahmin etmenin ve erken müdahalede bulunmanın mümkün olabileceğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir